Balkon je odličan dodatak svakom domu. Bilo da je mali ili velik, iskoristiti njegov potencijal za stvaranje mirnog kutka u kojem možete uživati u svježem zraku, predivnom pogledu i opuštajućoj atmosferi je izuzetno važno.

balkoni

U ovom članku ćemo vam predstaviti deset ideja za uređenje balkona koje će vam pomoći da transformirate prostor u oazu udobnosti i ljepote.

 

Odaberite praktičan namještaj

Kada uređujete balkon, važno je odabrati namještaj koji je praktičan i udoban. Odaberite komade koji su otporni na vanjske uslove, kao što su vrtni setovi od ratana ili aluminijski stolovi i stolice s jastucima koji se lako održavaju. Pobrinite se da imate dovoljno mjesta za sjedenje i stol za postavljanje pića ili hrane.

balkon1

 

Kreirajte zelenu oazu

Dodajte biljke na balkon kako biste stvorili osvježavajući ambijent. Odaberite biljke koje odgovaraju uslovima balkona, kao što su cvjetnice, biljke sa šarenim lišćem ili aromatično bilje. Koristite viseće posude, žardinjere ili vertikalne staze za biljke kako biste maksimalno iskoristili prostor.

balkon2

 

Privatnost i zaštita od sunca

Ako balkon ima otvoren pogled, možda će vam biti potrebna privatnost. Razmislite o postavljanju zavjesa, roleta ili sjenila kako biste se zaštitili od sunca i znatiželjnih pogleda. To će stvoriti intimniji prostor i omogućiti vam da se opustite bez ometanja.

balkon3

 

Rasvjeta za romantičnu atmosferu

Rasvjeta igra ključnu ulogu u stvaranju ugodne atmosfere na balkonu. Dodajte svjetiljke s toplim svjetlom, lanterne ili lampione za romantičan ugođaj. Možete čak i postaviti niz svjetala duž ograde ili stropa kako biste dodali dozu magičnosti vašem balkonu.

balkon4

 

Stvorite prostor za relaksaciju

Balkon je idealan prostor za opuštanje i bijeg od svakodnevnog stresa. Razmislite o postavljanju ljuljačke, ležaljki ili viseće mreže za uživanje u čitanju knjige ili drijemanju na otvorenom. Dodajte mekane jastuke i deke kako biste osigurali udobnost.

balkon5

 

Pločice i podne obloge

Promijenite izgled balkona postavljanjem pločica ili podnih obloga koje će mu dati sofisticiraniji izgled. Pločice od terakote ili drvene obloge su popularan izbor jer su izdržljive i estetski privlačne. Također, možete dodati prostirke ili tepihe kako biste stvorili topliju atmosferu.

balkon6

 

Vertikalno vrtlarstvo

Ako imate malo prostora na balkonu, iskoristite vertikalni prostor za vrtlarstvo. Postavite viseće posude s biljkama, vertikalne staze za uzgoj povrća ili cvjetne stupove. To će vam omogućiti da maksimalno iskoristite prostor i stvorite zeleni zid.

balkon9

 

Dodaci za ugođaj

Dodajte detalje koji će unijeti osobnost i stil na vaš balkon. To mogu biti jastučići u različitim bojama i uzorcima, vanjski tepisi, umjetnička djela ili dekorativni elementi poput zidnih panela ili ogledala. Upotrijebite svoju maštu i dodajte elemente koji vam se sviđaju.

balkon8

 

Mini vrt

Ako volite uzgajati vlastito voće i povrće, razmislite o stvaranju mini vrta na balkonu. Posadite biljke poput paradajza, paprike, jagoda ili biljke aromatičnog bilja u posudama ili visećim vrtovima. Uživajte u svježim plodovima svakog jutra.

balkon7

 

Održavanje i čišćenje

Redovno održavajte balkon kako biste osigurali njegovu dugotrajnost i ljepotu. Očistite površine, zalijevajte biljke, mijenjajte jastučiće i provjeravajte integritet namještaja. Ako je potrebno, zaštitite površine premazom protiv vremenskih uslova.

balkon7

Uređenje balkona je izvrstan način da stvorite prostor za opuštanje i uživanje na otvorenom. Slijedite ove deset ideja kako biste ga pretvorili u oazu udobnosti i ljepote. Ne zaboravite dodati svoj osobni pečat i uživajte u svakom trenutku provedenom na svom prekrasnom balkonu.