Svijetli, sunčani prozor može odrediti atmosferu u cijelom vašem domu. To je možda jedini razlog zašto ste kupili ili unajmili dom: jer zamišljate sebe kako ljenčarite na sunčanom zraku, baš poput mačke. Međutim, šta uraditi sa savršenim, suncem ispunjenim prozorom, može biti pravi izazov.

naslovna

Namjenski kutak za čitanje? Puno biljaka? Sve ovo? Ili biste možda trebali cijeli prostor posvetiti stvarnim mačkama.

Udahnite duboko i zamislite kako želite uživati ​​u svom sunčanom prostoru. A ako i dalje tražite savršenu inspiraciju, ovih 13 ideja može vam pomoći da se odlučite.

 

Omekšajte svjetlost

Sunčani prozori su prekrasan dodatak sobi - ali postoji jedan nedostatak. Suviše svjetlosti. Gledanje televizije, večera ili čak samo neformalni razgovor otežava činjenica da sve vrijeme trebate naprezati oči. Smanjite svjetlost luksuznim svijetlim zavjesama u veličini vašeg prozora. Bijele zavjese mogu biti najmodernije, ali bilo koja svijetla nijansa ublažit će sunce.

01

 

Objesite vaše sukulente

Hobi za izradu terarijuma podignite doslovno na viši nivo, tako što ćete svoje domaće kreacije postaviti tako da vise uz prozor. Ili napunite okrugle staklene vaze prekrasnim sukulentima koji traže sunce kako bi bili sretni i siti.

02

 

Uživajte u svojoj jutarnjoj rutini

Prestanite svako jutro sipati kafu ispod prigušenih LED dioda. Ako ste blagoslovljeni prekrasnim, sunčanim prozorom koji baca svjetlo na prazan ugao, iskoristite jutarnju svjetlost. Mali stol sa dvije stolice na savršenom mjestu može vašu jutarnju rutinu preobraziti iz dosadne u divnu i zanimljivu. Napokon, sunčeva svjetlost daje vam endorfine, a endorfini vas čine sretnima - a započinjanje dana s malo radosti može vas odvratiti od tmurnih padova rutine.

03

 

Dajte mačkama mjesto za odmor

Postoji li nešto što naši krzneni prijatelji vole više od sunčeve svjetlosti? Vjerovatno ne - što znači da je ustupanje sunčanih prozora vašim mačkama možda najbolje rješenje. Iskoristite jeftinu pletenu korpu, šperploču i konop kako biste mačkama napravili ovaj jednostavan i ugodan kutak za spavanje. Stavite u njega plišani krevet za mačke kako biste im obezbijedili vrhunsku udobnost. Možda će vaši dlakavi prijatelji biti više prijateljski raspoloženi kada dobiju svoje sunčano mjesto.

04

 

Uljepšajte svoj radni prostor

Bez obzira radite li od kuće ili samo trebate mjesto za organizaciju papira tokom vikenda, razmislite o tome da svoj najsunčaniji prozor pretvorite u veličanstveni radni prostor. U ovom domu moderni bijeli stol okrenut je prema drveću vani. Neka prostor bude minimalan i hiperorganizovan kako biste postigli maksimalni umirujući efekat. Za umjetnike - ili bilo koga drugog ko se nada da će integrirati više prirode u svoje radne rutine - ova sunčana postavka može promijeniti život.

05

 

Uparite s crnom

Spajanje vaših sunčanih prozora sa oštrim crnim zidom čini savršeno moderno uparivanje. Efekat djeluje minimalistički i uglađeno skandinavski - a duboki crni tonovi smiruju hrabru sunčevu svjetlost. Ovaj izgled savršen je ako obožavate sunčevu svjetlost, ali mrzite isprani, potpuno bijeli dekor koji je danas toliko popularan na Pinterestu.

06

 

Izložite svoje bujno zelenilo

Nema boljeg mjesta za pokazivanje svojih omiljenih visećih biljaka od sunčanog prozora. Zamislite raskošno lišće pothosa koje se vuče prema zemlji ili sočni sukulent koji blista od svjetlosti. Za ljubitelje biljaka nema ništa bolje od pretjerivanja sa svojim zelenilom - a bujni krajolik prozora omogućava te snove.

07

 

Stvorite ugodan kutak za čitanje

Opustite se u svojoj najudobnijoj fotelji uživajući u jakom suncu. Pretvaranje prozora u ugodan, opuštajući kutak za čitanje omogućava vam držanje nosa u knjizi od zore do mraka (dodajte simpatičnu lampu kako bi zabava riječima duže trajala). I kao što vidite, nisu samo ljudi ti koji obožavaju ovo mirno mjesto.

08

 

Pretvorite prostor u policu za knjige

Vaš prekrasni, ugodni kutak za čitanje ne bi bio potpun bez mjesta za čitanje - i na vašu sreću, sunčani je prozor savršeno mjesto za policu s knjigama. Obložite prozorsku dasku svojim omiljenim mekim knjigama ili ih jednostavno složite ispod praga, kao na ovoj fotografiji. Vremešne stranice knjiga daju neutralni akcenat bijelim zidovima.

09

 

Započnite sa pravljenjem rasada

Nema boljeg mjesta za početak vrtlarskih avantura od sunčanog prozora. Pazite da prozor prima dobru količinu svjetlosti tokom dana - što je više moguće - i ne zaboravite redovno napojiti svoje nove bebe.

10

 

Napravite sećiju za prozor

Ništa ne može nadmašiti klasični izgled sećije na prozoru. Zamislite da se ispružite na sunčevoj svjetlosti, leđa poduprta mekanim jastukom. Ili se ugodno opustite za večerom postavljanjem prozorske sećije koja se savršeno podudara s vašim trpezarijskim stolom, baš poput nježnog bijelog i drvenog prostora koji se čini savršenim.

11

 

Uzgajajte bilje

Prestanite ići u prodavnicu po šest grančica bosiljka - iskoristite dvije, a ostale pustite da istrunu. Sunčana prozorska daska idealno je mjesto za uzgajanje vlastitog bujnog i ukusnog biljnog vrta. Izaberite svoje omiljene biljke koje se lako uzgajaju, tako da nećete morati napuštati udobnost vlastitog doma za svaku sitnicu.

13

 

Dodajte malo "žive" boje

Uparivanjem sunčanog prozora sa okvirom živih boja dodatno će naglasiti prostor. Na ovoj fotografiji sunčani kuhinjski prozor oivčen je trakom vesele žute boje. Niz staklenih lukovica tulipana upotpunjava izgled. Rezultat je nešto zabavno i opuštajuće za gledati dok ste do lakata u sapunici.

12