Svaka nova godina donosi nove trendove, dizajn i stilove u uređenju doma. S početkom nove decenije dolazi sjajna prilika da preuredite svoj prostor.

Bez obzira šta želite preurediti, najnoviji trendovi u uređenju enterijera za 2020. godinu donose inspiraciju. Od Pantone boje godine do uvođenja krivih linija u prostor, ovih osam trendova uređenja doma i brzi savjeti nude jednostavne savjete za dekoraciju.

Trendovi uređenja doma koje ćete vidjeti ove godine:

 

Akcenti u crnoj boji

Crna je i dalje glavni trend u uređenju doma. Crna je snažna i dramatična boja što je čini dobrom podlogom za savremene i moderne prostore. Od ugradnje crnog sudopera u bijelu kuhinju do dodavanja crnog zida u živopisnoj sobi, ova boja može promijeniti vaš prostor.

Akcenti u crnoj boji mogu biti i uređaji poput frižidera, zatim ormari, pultovi i asesoari. Za veći kontrast, kombinujte crne detalje s izrazito kontrastnom bojom, poput bijele - klasika koja nikada ne izlazi iz mode. Crna također nudi mogućnost naglašavanja teksture u prostoru, poput dodavanja detalja na kuhinjskoj ploči ili tamno-sivom zidu.

 

Prostor na stropu

Korištenje stropova sjajan je način za dodavanje detalja i slojeva u enterijeru. Svoj strop tradicionalno ukrasite svjetiljkama ili drastičnije zidnim oblogama. Još jedan trend uređenja doma je dodavanje tapeta ili drvene teksture na strop.

To može unijeti jedinstven, slojeviti dekor u prostor. Bez obzira kako to radili, korištenje stropnog prostora trend je uređenja doma za 2020. godinu.

 

"Klasična plava" od Pantonea

Kada je riječ o trendovima u boji u uređenju enterijera, vjerovatno biste željeli znati o Pantone boji godine 2020, klasičnoj plavoj, koja je slična tamnoj, mornarskoj boji. Prema Pantoneu, ova boja ističe "želju za pouzdanim i stabilnim temeljima na kojima ćemo graditi dok prelazimo u novu eru."

Pantone boja godine ima veliki utjecaj na razvoj proizvoda mnogih industrija, odluke o kupovini i planove dizajnera. S takvim utjecajem nije ni čudo što se ova plava nijansa našla na listi trendova uređenja doma za 2020. Kada je riječ o ukrašavanju, klasična plava je svestrana boja. Dodajte je kao akcenat u vidu prostirke, visilice, kauča ili sitnog asesoara.

 

Krive i organski oblici

Očekujte da ćete vidjeti više krivih i organskih oblika u cijelom domu, poput arhitektonskih lukova, detalja u namještaju poput fotelja, sofe, ogledala i kade.

Organski, manje kutni oblici, također mogu komercijalnom prostoru dodati uvijek dobrodošlu mekoću. Ulaganje u zaobljeni kauč ili okrugli luster dodaje neočekivani element dobrodošlice. Pažnju obratite na velika, okrugla ogledala, zaobljene stoliće i konzolne stolove u obliku zrna bubrega.

 

Prirodni materijali

Vlasnici kuća ubacuju prirodne, sirove elemente u uređenje doma i dizajn. Sirovi elementi uključuju materijale poput šperploče, ratana, konoplje, jute i terakote, također poznatih kao "skromni materijali". Ubacivanje ovih grubo pletenih materijala dobro se spaja s neutralnim paletama boja i naglašava teksturu.

Njihovo postavljanje po cijelom domu može dodati bilo kojem stilu toplinu, osjećaj prirode i ugodne teksture. Naglasite prostor raznim komadima poput stolica, visećih korpi, tepiha, lampi i saksija.

 

Mramor

Mramor nastavlja dominirati u trendovima dekoracije doma, stvarajući dojam sofisticiranosti i bezvremenosti. Sve više ćete viđati mramor uklopljen u opremanje kuće kako bi pružio sofisticiranost i osjećaj luksuza.

Mramor se može naći i u najmanjim detaljima, poput ogledala ili lampe, ili veličanstven poput cijelog zida ili podova ulaza.

 

Baršun

Kao rezultat oživljavanja 1970-ih, baršun ponovo vlada kao trend uređenja doma. S naglašenom teksturom, baršun je bio glavni ukras tokom proteklih godina. Može se koristiti na suptilan ili dramatičan način, dodajući jedinstvenu teksturu i boju bilo kojoj prostoriji.

Pokušajte baršun koristiti na otomanima, jastucima, foteljama i asesoarima, uključujući kombinaciju s drugim materijalima poput kože, svile i satena.

 

Vertikalni vrtovi

Sobne biljke postale su sveprisutne u modernom uređenju doma, a vertikalni vrtovi i zeleni zidovi su nova-stara kombinacija koju volimo. Okomiti vrtovi rastu gore-dole, često podržani rešetkom ili ogradom. Unutar kuće, vertikalni vrtovi živahan su način da se prostoru doda oblik, tekstura i boja.

Vani su vertikalni vrtovi sjajan način da skrenete pažnju na neko područje ili da pomognete prikriti neprivlačan pogled. Okomiti vrtovi mogu se kombinovati sa drvenim teksturama, ogledalima ili drugim materijalima koji daju kontrast.