Ukoliko smatrate da je vešeraj rješenje za bolju organizovanost vašeg doma, evo nekoliko kreativnih ideja za one koji ga mogu prilagoditi prostoru.

..................................................................................







Kada bismo mogli da biramo, većina nas bi za vešeraj izabrala jednu posebnu veliku sobu, u koju bismo ugradili američke ormare, smjestili veš-mašinu, sušilicu za veš, dasku za peglanje i police sa svim neophodnim dodacima sitnicama.

Šta bismo time dobili?

1.    Ušteda prostora u cijelom stanu/kući

Svi ormari i prostor koji oni zauzimaju bi se na ovaj način mogli osloboditi i tako bismo dobili prostranije sobe, manje zagušene hodnike i ljepši enterijer pojedinih prostorija.










2.    Organizacija unutar ličnog prostora

Kako se veš prenosi iz jedne prostorije u drugu, zatim do kupatila, pa ponovo nazad do ličnih soba, vešeraji i garderoberi u jednom bi omogućili da se garderoba ne iznosi iz jedne prostorije. Ovako bi se poslovi oko održavanja veša veoma pojednostavili, što bi većini, a pogotovo ženskom dijelu porodice znatno olakšalo rad.












3.    Urednost u predviđenom dijelu

Sve stvari bi bile na svom mjestu - kuhinjske krpe, peškiri, posteljina, prostirke, veš, garderoba, sezonska garderoba.














Mali prilagođeni vešeraj

Međutim, šta ako nam je kvadratura u kući ili stanu ograničena i ako nemamo dovoljno prostorija, da bi u jednoj zasebnoj mogli da organizujemo vešeraj? Ovo je najučestalije pitanje koje se postavlja kada se predlaže vešeraj, kao punopravni vlasnik jedne od soba.

Postoji nekoliko kreativnih rješenja koja su danas rado korištena, kao zamjena za zvanični vešeraj. To su svakako: kupatilo, dio kuhinjskog pulta, neiskorišteni i preuređeni dio hodnika, prostor ispod stepeništa, podrum, potkrovlje ili garaža. Sve naravno ovisi o tome čime raspolažete i koliko dobro umijete da se organizujete u vlastitom domu.






Nekada je taj prostor potrebno manje ili više preurediti, poslužiti se sa nekoliko savjeta ili ideja (kreativnih trikova) i dobiti malu sobu ili dio nje, sa pametnim rasporedom i malo detalja uz pomoć kojih čišćenje oduzima mnogo manje vremena.


Sarađujte sa prostorom koji imate

Ako je ograničena kvadratura za vešeraj, razmislite o tome da mašinu za sušenje veša postavite na mašinu za veš ili da iznad mašine za veš ugradite police, kabinet ili radnu površinu koja može poslužiti kao daska za peglanje.





Sakrijte nepotrebne sitnice

Kako se u vešeraju nalaze sva sredstva za čišćenje garderobe, deterdženti, štipaljke, ofingeri, oni mogu da stvore gužvu u frontalnom dijelu kabineta i da vam otežaju održavanje prostorije. Sortirajte i složite sve sitnice u ormariće i olakšajte sebi posao.





Kamuflirajte dio stana

Ako je vešeraj, naprimjer u sklopu kupatila, uz pomoć zavjesa, vrata ili paravana vizuelno i uredno odvojite ova dva dijela jedne prostorije.





Zavjesama prilagodite vešeraj

Zanimljivim dezenom zavjesa moguće je sakriti dio ispod radne površine, kako biste osvježili vešeraj i dodali lični pečat ovoj vrsti radne sobe.





Napravite „ostrvo ostave“

Ovo je odličan način da se velike i neprivlačne korpe za veš sortiraju u „ostrvu ostave“ i tako se dobije višefunkcionalan mali objekat unutar jedne sobe.





Uljepšajte vaš vešeraj

Police u boji, lampa koja će olakšati peglanje u kasnim popodnevnim satima, mala muzička linija ili kućna biljka na pultu gdje slažete veš mogu biti pravo osvježenje i olakšati svakodnevne aktivnosti.