Makrame, tehnika vezanja čvorova i njihovog kombinovanja kako bi se dobili željeni motivi i predmeti, sedamdesetih i osamdesetih godina bila je veliki trend u uređenju doma. Sada doživljava povratak te izgleda ljepše i zanimljivije nego ikada. U svaki dom unijet će dašak romantičnog i razigranog boho stila.

makrame9

Još se sjećamo divnih držača za tegle s cvijećem izrađenih od konopca koje su imale naše mame i tapiserija izrađivanih tehnikom makrame koje su osamdesetih godina prošlog stoljeća krasile gotovo svaki dom. Tom se tehnikom izrađuju i drugi ukrasi i predmeti za dom, kao što su prekrivači, zavjese, stolnjaci, jastučnice, ali i stvari poput nakita, torbi, pa i odjevnih predmeta poput topova i suknji za ljeto.

makrame1

Što god izradili tom izvorno orijentalnom tehnikom ručnog rada, izgledat će prelijepo i zanimljivo. Tehnika je vrlo posebna i zato što ne postoji mašinski način replikacije vezova odnosno čvorove te spada među rijetke tehnike koje se rade isključivo ručnim putem i jedna je od najstarijih tehnika izrade ručnog rada.

makrame2

Španjolska riječi macramé potječe od arapske riječi migramah, što znači 'ukrasne rese' ili 'izvezeni veo'. U današnjoj modernoj verziji, makrame izgleda još ljepše i više šik, ali i prirodno s elegantnim i čistim uzorcima. Za čvorove se može koristiti bilo koja vrsta pređe ili niti. Organska vlakna poput pamuka, jute, konoplje ili sisala daju prirodan izgled.

makrame3

Makrame je vrlo kompleksan te se može izrađivati i sa samo najjednostavnijim čvorovima do kompleksnijih radova koji iziskuju znanje i vještinu koju je potrebno uvježbavati. Uz dva osnovna čvora, tu su i složenije varijacije poput križnih, rebrastih ili valovitih čvorova s kojima se mogu stvarati različiti i uzbudljivi efekti. Također je moguće ugraditi perlice ili slične ukrase.

makrame4

Mogućnosti su zaista raznolike i pune kreativnosti, a nadahnuće za dekorisanje doma makrame radovima pronađite u fotogaleriji u nastavku.

makrame5

makrame6

makrame7

makrame8

makrame10

makrame11