Pruge su ponovo u modi. Vratile su se na velika vrata i svi oni koji se bave uređenjem enterijera trude se da bar jedan dio istog dekorišu prugama i da im ponovo vrate staru slavu.

.............................................................................................................

Namještaj i zidovi obojeni prugama odaju veseo i zanimljiv, energičan enterijer. Domovi uređeni prugama variraju između modernog i retro-stila. Ukombinovani, djeluju vrlo kompatibilno, iako mogu izgledati odlično i pruge koje su okružene isključivo modernim ili pak tradicionalnijim namještajem.

 

Percepcija pruga

Uz pomoć pruga i linija, njihove debljine i gustine, mogu se stvarati različiti osjećaji unutar jednog prostora. Dinamični prostori, romantični ili oni nešto dramatičniji (ugostiteljski objekti i barovi), sve ovisi od izbora boja, o kojima se posebno mora voditi računa.

Podudarnost i dobijanje željene percepcije jednog ambijenta je u suštini kombinovanje četiri različita segmenta dekoracije prugama: debljina pruga, njihova boja, pravac pruga u prostoru i njihov redoslijed.






Tapete u prugastoj grafici

Kroz dekoraciju prugama, osoba iskazuje naklonost ka određenim bojama i daje prostoru vrlo ličan pečat. Danas se također koriste i zamjene za klasično krečenje zidova uz pomoć pruga, u vidu različitih tapeta, kojih na tržištu ima mnogo i u različitim dezenima. One u mnogome olakšavaju inače veoma zahtjevan i precizan posao, kada je dekoracija prugama u pitanju. Lako se nanose, a moguće je izborima različitih dezena stvoriti savim neobične enterijere.






Boje

U zavisnosti od izbora boja samih pruga i njihovih kombinacija, domovi mogu dobijati harmonična, svježa, šik ili neka druga lica koja se otkrivaju zanimljivim grafičkim udarom. Tako kombinacijom pruga pastelnih boja sa bijelim, dobijaju se inspirativne, svježe i ugodne prostorije, dok se jačim kontrastima naglašava posebna atmosfera, naklonost ka određenom vidu umjetnosti ili periodu. Vesele i intenzivne boje, odaju upravo takve ambijente, kao što je npr. nautički (plavo-bijelo, crveno-plavo).






Gdje ih primjenjivati?

Od postavljanja prugastih pločica u kuhinji i kupatilu, preko zidova u svim prostorijama stana, do ostatka ambijenta: zavjese, prostirke, tepisi, lampe i lusteri, namještaj, detalji...za pruge ne postoje ograničenja.

Stilizovani i neobični prostori koji nastaju nakon horizontalnih, vertikalnih ili kosih aplikacija, širokih ili uskih pruga potpuno su senzacionalni nakon jednobojnih zidova na koje smo navikli. Mogućnosti su bezbrojne, a kućni dekori nakon fantastičnih pruga izgledaju potpuno neodoljivo. Pruge su ponovo IN!