Vrlo je zanimljivo pratiti trendove u modnom svijetu i posmatrati njihov uticaj na enterijer. U mnogo slučajeva, kao što je na primjer sa bojama, trendovi su neodvojivi jedni od drugih.

.................................................................................

 

 

 


Svjetovi mode i dekora se sudaraju, navode mnogi stručnjaci iz obje oblasti. Moda je istinski pokretač svijeta enterijera, kako kroz fotografije, novinarske članke i medijsku popularnost, tako i kroz popularni svijet pisanja blogova.

Evo nekih primjera koji istinski govore o tome da je moda itekako prisutna u enterijeru i obrnuto.

Dezeni


Mnogi svjetski modni brendovi imaju i linije za kućni dekor. Tako se neki od najpopularnijih i najprepoznatljivijih brendova poput Chanel i Burberry lansirali tapete, linije namještaja i detalja sa dezenima koji su poznati širom planete. Ovo može biti veoma zanimljiva ideja za uređenje svima onima koji vole trendove ili određene modne marke i koji na taj način žele da uljepšaju svoj životni prostor.

 

 

 

 

 

 

 

Cvijeće, umjetnost i uređenje

Po navodima najpopularnijeg modnog magazina Vogue, hit ovog proljeća ponovo je floralni motiv. Veliki povratak cvjetnih površina prisutan je i u enterijeru. Na fotografiji je prikazan zanimljiv detalj umjetničke slike, koja za temu ima upravo motiv koji je identičan modnom dodatku – šalu. Floralni motiv podiže raspoloženje i zato je veoma poželjan i sve popularniji u dekoraciji ličnih prostora.


 

 

 

 

Boje


U svijetu mode i uređenja, smaragdno-zelena proglašena je za boju godine. Na pistama se već uveliko viđaju detalji u ovoj nijansi, a ni enterijer ne zaostaje. Naravno, u svemu treba imati mjere. Ukoliko Pantone proglasi smaragno-zelenu za ton godine, nema smisla odmah mijenjati dekor u tu nijansu. Početi sa detaljima, jer tako je najsigurnije. Zavjese, jastuci, tepih ili posteljina, a onda neki krupniji komadi, ukoliko nijansa oduševi ukućane.

 

Izvor fotografija