Cilj arhitekte je bio da transformiše ovaj stan od 60 kvadrata koji nije bio uslovan za život. Stan se nalazi u Marvili, jednom od najstarijih industrijskih i radničkih područja u Lisabonu. 

lisabon1

Trebalo ga je pretvoriti u svijetao i otvoren prostor sa prekrasnim pogledom na rijeku Tejo, stvarajući ideju "svjetionika", skloništa na vrhu zgrade, koja se otvara za daleke poglede na okolno izgrađeno okruženje, uokvireno nebom i morem, izdvojeno od remećenja gradskog života.

lisabon22

lisabon21

lisabon20

Zbog nefunkcionalnosti prijašnje konfiguracije stana i veoma lošeg stanja njegove konstrukcije došlo je do potrebne zamjene cijelog krova i preuređenja cijelog enterijera. Glavni cilj ovog projekta bio je stvoriti što otvoreniji i svjetliji prostor. Da bi postigli ovaj cilj, odlučili su da privatne prostore – spavaću sobu i kupatilo – naprave u posebnom dijelu, odvojenom od krova, ostavljajući preostali otvoreni prostor oko njega kao prostor dnevne sobe. I ostava i čajna kuhinja bili su sadržani u drugom dijelu stvorenom duž dnevne sobe, elementu integriranom u zabačenom zidu.

lisabon19

lisabon18

lisabon17

lisabon16

lisabon15

lisabon14

lisabon13

lisabon12

lisabon11

lisabon10

Kao rezultat ove intervencije, uspjeli su stvoriti funkcionalan, svijetao i otvoren prostor, prostor koji ukućanima omogućava da dišu i, uprkos svom modernom karakteru, oživljava duh prostora u kojem je nastao.

lisabon9

lisabon8

lisabon7

lisabon6

lisabon5

lisabon4

lisabon3

lisabon2

Arhitekta: KEMA studio. Fotografije: Alexander Bogorodskiy i Eliza Borkowska.