Stolice čiji je dizajn star i po nekoliko decenija, pa skoro i čitav vijek, krase mnoge enterijere današnjice. Pri tom se smatraju i apsolutnim dostignućem stila i vanvremenskog dizajna.

 

Dok su stvarane, ove stolice bile su oličenje inovacija, a i dan danas se smatraju najluksuznijim komadima namještaja.

Njihove autentične replike mogu se kupiti u mnogim prodavnicama širom svijeta i to po cijenama koje nisu pristupačne svima. Ipak, u zavisnosti od replike, variraju i cijene, te se tako na mnogim online sajtovima za kupovinu mogu pronaći i komadi koji su pristupačniji za prosječan džep. Jednostavno, one su moderne, a klasične i nikad ne izlaze iz mode.

S Chair – Verner Panton

Dizajnirana je 1967. godine i može se okarakterisati kao izraz modernog stila. Ignorišući sve tradicionalne pretpostavke o stolici sa 4 nogare, Panton je osmislio fantastičnu viziju svoje stolice.

Upotreba: Sjajno pristaje kao trpezarijska ili radna stolica u enterijerima koji odišu modernim ili eklektikom.

 

Little Tulip Chair – Paulin

Pierre Paulin dizajnirao je ovu stolicu 1965. godine. Naslonjač i nasloni za ruke izgledaju kao rascvjetali tulipan, po kojem je i dobila ime.

Upotreba: Ovisno od boje, ova stolica može se lako uklopiti i u moderan i u tradicionalan stil. Sve se češće koristi u savremenim trpezarijama i kancelarijama.

 

LC2 i LC3 Armchair – Le Corbusier

LC2 varijanta je mini verzija "The Grand Comfort Chair", koju je Corbusier dizajnirao 1928. Razlika između ove dvije predivne stolice je u kompaktnosti. Prva je više kubastog oblika, dok druga ima nježniju formu.

Upotreba: Izgleda sjajno u kombinaciji sa drvenim podovima i neobičnim ambijentima. Veoma popularna u ugostiteljskim objektima, uređenim uz posebnu pažnju.

 

Diamond Chair – Bertoia

Dizajnirana 50-ih godina prošlog vijeka "Dijamant stolica" je produkt velikog kreativca Harryja Bertoia. Kada je odlučio da napravi praktičnu umjetnost, rodila se ideja za ovu stolicu. Ona je igra metala, u različitim formama i linijama.

Upotreba: Ona je klasičan i elegantan izraz stila, veoma je lagana i savršeno se uklapa u ugao pored prozora, namijenjen čitanju.

 

Egg Chair – Arne Jacobsen

Klasična varijanta ove stolice dizajnirana je 1958. Danski dizajner osmislio je njen izgled za uređenje enterijera the Radisson Blue hotela u Njemačkoj. Doživjela je mnogo transformacija i svaka od njih privlači veliku pažnju.

Upotreba: Savršeno se uklapa u moderne enterijere otvorenog plana, sa visokim plafonima i modernim namještajem. Njen jajasti oblik je sam po sebi snažna dekoracija za svaku prostoriju.

Klasična dizajnerska stolica je divan način za pretvaranja običnog enterijera sobe u nešto spektakularno. Svakako je bitno naglasiti da postoje licencirani komadi sa dizajnerskim imenom i autentične replike, a njihova cijena je različita. U svakom slučaju i sa manje novca moguće je priuštiti sebi neki od ovih posebnih komada koji će, kako stvari stoje, uvijek biti IN.