Arhitektica i dizajnerica enterijera Ewelina Makosa i dizajner Jan Garncarek stvorili su umjetnički studio ispunjen svjetlom unutar stare berlinske tvornice.

1A 1024x684

“Život se ovdje odvija mnogo sporijim tempom u poređenju sa centrom Berlina. Nedostatak modernih kafića i restorana pruža idealne uslove za istinsku kontemplaciju i fokus. Osim toga, lokalno jezero je odlična ljetna destinacija.”

Zgrada je ostala neprimjećena sve dok irski stolar nije iznajmio i renovirao posjed, podijelivši raspoloživi prostor na nekoliko umjetničkih radionica. Dvojac je uspio sačuvati originalne zidove i podove od "renoviranja". Enterijer, koji je dizajnirala Ewelina, slavi vertikalni prostor, visok preko 5 metara.

Tatra sofa se masovno proizvodila u Čehoslovačkoj 1950-ih, ali mnoge komade je dizajnirao sam Jan. Stakleni sto i stolić od mesinga i mermera su prototipi, ali druge, kao što su dvije Hasta lampe (imitiraju mačevalačke folije koje pripadaju Janovom dedi), U2 lampe i Metropoli Argand lampe okačene preko stola, već su u proizvodnji i mogu se naći na adresi Jan Garncarek Dizajn.

“To mjesto nam je kao utočište. Omogućava nam da se smirimo i fokusiramo, istovremeno pružajući neiscrpni izvor inspiracije”, kaže Ewelina. Svjetlost koja struji kroz prozore potkrovlja čini prostor savršenim za stvaranje radova velikih razmjera koji istražuju sjećanje i ostatke prošlosti … baš kao i sam studio."

2A

3A

4A

6A

8A

9A

10A

13A

14A

thumbnail