Funkcionalnost ubija zabavu - naziv je serije slomljenog namještaja koji potpisuje Lennart Van Uffelen. Ona proizilazi iz principa: funkcionalnost je precijenjena!

...........................................................................................................................

Proizvodi su interesantniji kada djelimično služe svojoj svrsi. Najčešće je izgled ili emotivna vrijednost koju proizvod generira ono što ga čini fascinantnim. U slučajevima kada funkcionalnost podliježe izgledu, komadi su otvoreniji za dodatnu vrijednost pojedinačnih korisnika. Poigravanje sa granicama funkcionalnosti dovodi vas u propitivanje sebe kao dizajnera i kao korisnika.

Važno je stvoriti jaku vezu između korisnika i predmeta tako da su humor i izgled jednako važni, kao i funkcionalnost.

Stolica otrgnuta od svoje funkcije

Pri prvom pokušaju pronalaženja granice funkcionalnosti, ova stolica je otrgnuta od svoje funkcije. Dizajner nije koristio sirovu snagu, kao što je slučaj sa ostatkom kolekcije, već pažljiv proračun. Ona je dobila novu namjenu, a to je da predstavlja uzbudljiv prizor: iluziju da tone u površinu ili da izranja iz nje.

Stolica, napravljena od drveta, napravljena je tako da visi sa zida ili plafona. Ako je smjestite u međuprostor, može povezivati dvije sobe.

Polica sastavljena brutalnom snagom

Ova osvijetljena polica sastavljena je brutalnom snagom. Dizajnirana je za Les Petits Riens organizaciju koja se bori protiv siromaštva i isključenosti u Belgiji prodajom rabljene odjeće i predmeta.

Od svih radova poznatih belgijskih dizajnera, ovaj je izabran da svojom prodajom na dobrotvornoj zabavi prikupi novac za njihovu ideju.

Ovaj unikatni komad namještaja u potpunosti odgovara filozofiji organizacije, pored svih drugih sjajnih radova napravljenih od rabljenog namještaja. Polica je izrađena od metala, a luster od čvrstog hrastovog drveta obojenog u crno, kako bi se unaprijedila njegova silueta uništenja. Oba predmeta gube na svojoj funkcionalnosti, ali udruženi dobijaju novi zadatak. Naknadno dodata vrijednost je prizor humora koji ovo djelo ističe u masi.

Ogledalo razbijeno ekserom

Ogledalo je jedno od najfunkcionalnijih komada ove kolekcije. Sastoji se od komada stakla koje izgleda kao da je razbijeno silom. Ekser, koji se kači na zid, stvara pukotine na ogledalu.

Teško da je odraz izobličen pri linearnom pogledu na ogledalo, ali kada ga gledate iz drugog ugla, postaje više od predmeta za svakodnevnu upotrebu.

Nijedno razbijeno ogledalo nije isto. Ovo ogledalo dolazi zajedno sa ekserom.

Humorističan stol

Stol se nadovezuje na ideju ogledala. I on ima dvije stavke koje zajedno čine humorističan prizor. U ovom slučaju riječ je o drvenom stolu i sjekiri. Stol je izrađen od drveta jasena, koje se često koristi pri izradi drške od sjekire.

Ništa više od pilote drveta i čelične oštrice sjekire nije potrebno za stvaranje čistog prizora. Cio stol je napravljen po stolarskoj tradiciji, a naknadno je zabodena sjekira i otkinuta noga stola. Potpuno je funkcionalan, samo smetaju oštri rubovi.

Skulpturalno djelo

Ovdje je više riječ o skulpturalnom djelu. Mala komoda se koristi kao osnova. Inspiracija dolazi iz rabljenog namještaja. Podijeljena na dvije polovice, isprva je nefunkcionalna, ali dodavanjem šipke sa vijcima i navojima dobijene su dvije funkcionalne škrinje.

Ladice nisu u funkciji, a zašto bi i bile?

Izvor