Po prvi put u svojoj 70-godišnjoj vladavini, dva dana prije svoje smrti, kraljica Elizabeta II (96) je imenovala novog premijera Ujedinjenog Kraljevstva u dvorcu Balmoral u Škotskoj. Kraljica je u utorak izgledala dobro raspoložena dok je dočekivala liderku Konzervativne stranke Liz Truss u svojoj rezidenciji na škotskoj visoravni i formalno se oprostila od odlazećeg premijera Borisa Džonsona.

balmoral

Kraljica ih je ugostila u salonu Balmoral, otvarajući vrata javnosti u svoj udoban prostor. Bila je nasmijana pred kaminom u kojem je pucketala vatra, okruženim dekoracijom koja je bila uglavnom nepromijenjena u odnosu na prije nekoliko decenija.

balmoral6

Balmoral Castle nalazi se u mjestu Royal Deeside, Aberdeenshire, na sjeveroistoku Škotske. Planinsko područje ispunjeno nevjerovatnim pejzažom.

Pored toga, dvorac je okružen kaledonskom borovom šumom, što doprinosi neospornoj privlačnosti terena koji se nalazi duboko u škotskoj visoravni.

Dvorac je primjer škotske baronske arhitekture i klasifikovan je od strane Historic Environment Scotland kao građevina kategorije A.

Princ Albert i kraljica Viktorija 

Balmoral House je sagradio Sir William Drummond 1930. godine. Tokom godina vlasništvo nad imanjem se mijenjalo zbog turbulentne političke prirode tog vremena. Nakon jakobitskog vlasništva, dvorac je na kraju preuzeo Sir Robert Gordon, diplomata koji je napravio mnoge velike promjene u strukturi zamka.

balmoral15

Nakon Gordonove smrti 1847. godine, kuća je prepuštena princu Albertu, koji je bio vlasnik kuće, zemlje i svih koji su radili na imanju. On i kraljica Viktorija brzo su se zaljubili u Balmoral i naručili su arhitekte da nadograde teren kao i zamak.

balmoral14

Dvorac je ozbiljno nadograđen i brzo je postao potpuno granitni kompleks koji je zaista prikladan za kraljevske porodice. Viktorija i Albert su igrali veliku ulogu u usponu planinske kulture. Oni su ukrasili dvorac tartanom i imali su ogromni utjecaj na povratak škotske kulture u britanskoj javnosti.

balmoral5

Smješten unutar granica Nacionalnog parka Cairngorms, Balmoral Estate se proteže na 50.000 hektara. Imanje, osim poljoprivrednog zemljišta, ima i močvare gdje obitavaju tetrebovi, a dom je i za jelene, ponije i planinska goveda. 

Kraljica Elizabeta i Balmoral

Kada se govori o dvorcu Balmoral, nemoguće je to učiniti bez pomena preminule kraljice Elizabete. Njena ljubav prema zamku je dobro dokumentovana i ne čudi što je tamo provodila toliko vremena tokom godine.

balmoral4

Kraljica je redovno primala goste u dvorcu. I salon i radna soba su korišteni za primanje visokih i specijalnih gostiju. Zelena unutrašnjost obje sobe je dobro poznata, a impresivna polica za knjige smještena u radnoj sobi je prava tema za razgovor za goste.

balmoral2

balmoral3

Pored ovoga, vrijedi napomenuti značaj Balmoralovog vrta. Bašta se redovno koristila za događaje i zabave, te je navodno bila omiljeno mjesto preminulog princa Filipa na cijelom imanju.

balmoral13

Ono što je Balmoral zaista izdvajalo, kada je u pitanju preminula kraljica Elizabeta, je sloboda koju joj je davao u poređenju sa Buckingamskom palatom. Mogla je ići sama u duge šetnje u kojima nije morala brinuti o medijima. Uživala je ​u nekoj vrsti tihe normalnosti.

Može li javnost doći u posjetu?

Dok je područje imanja Balmoral u kojem je živjela kraljica bilo privatno, postoje dijelovi imanja koji su otvoreni za javnost u određeno doba godine. Okućnice, bašte i suvenirnice su uglavnom otvoreni za javnost između aprila i jula.

balmoral16

Imanje čak nudi i vikendice koje su otvorene za javnost i dostupne za iznajmljivanje po visokoj cijeni. Vrijedi napomenuti da vikendice možda neće biti dostupne u zavisnosti od toga da li će ih kraljevska porodica koristiti ili ne.

Sve u svemu, procjenjuje se da zamak Balmoral košta oko 140 miliona dolara. 

U nastavku pogledajte još fotografija iz Balmoral rezidencije:

balmoral1

balmoral1a

balmoral7

balmoral8

balmoral9

balmoral10

balmoral12