Montažne kuće same po sebi vrlo su tražene, a montažne drvene su u trendu. Savremene planinske montažne drvene kuće na Hočkom Pohorju nedaleko od poznatog skijališta na Mariborskom Pohorju gradit će se prema projektu Studija Qubicul - qubicul arhitekte Haris Delića iz Bosne i Hercegovine.

koliba2

Enterijer potpisuje isti autor u saradnji s Lamijom Radončić, koji na ovaj prostor na planinskom masivu u Donjoj Štajerskoj unosi i neke elemente orijentalne kulture, što pridonosi dodatnom cozy ugođaju. Ove ekološke kuće nose ime "A Frame House".
Gabariti objekta su postavljeni u okviru građevinskih linija i osnove 7x7 metara. Visinska regulacija definisala je prizemlje plus galeriju koja se ne računa u kvadraturu objekta veličine 50 kvadrata. Galerija ima 27 kvadrata.

koliba1

U smislu oblikovanja planinska kuća je projektovana kao "A frame" kuća s kosim krovom, obložena je drvenom oblogom s jedne strane, a suprotna je strana kompletno u fiksnim staklenim stijenama osim staklenih vrata koje vode na terasu.

Boravak gostiju skijališta

Namjena objekata je boravak gostiju skijališta u dužem periodu. Planirano je sedam ovakvih jedinica. Unutrašnja struktura kuće je dispozicijski riješena tako da se na prizemlju nalaze dnevni boravak s kaminom, kuhinja i trpezarija, ostava za vešeraj te kolektor kišnice, WC i predulaz, a spava se na potpuno otvorenoj galeriji u kojoj imate opciju pozicioniranja master spavaće sobe ili više manjih odvojenih kreveta.

koliba3

U prizemlju će se smjestiti kuhinja, trpezarija, dnevni boravak, ostava za pranje veša i toalet. Predviđena je i ugradnja kamina s otvorenim ložištem, koji će doprinijeti planinskom ugođaju.

koliba7

Oblikovanje

Kuća "A frame" ima kosi krov do poda, s jedne je strane drvena obloga, a druga je kompletno u staklenim stijenama.

koliba4

Galerija je s prizemljem povezana metalnim stepeništem - opisao je Haris Delić.

koliba8

Materijal ispune zidova bit će savremeni montažni panel zid. Kompletan objekat montirat će se na armiranobetonsku ploču ili na armiranobetonsku temeljnu stopu ovisno o konfiguraciji terena. Na zidovima pročelja bit će daščana obloga, a krovni pokrivač je trapezasti lim u antracit boji. Podovi će biti u hrastovom parketu. Pod terase je drveni decking sistem, a zidovi i plafoni unutar objekta su također u daščanoj oblozi.

koliba5

U enterijer će se unijeti i neki elementi orijentalne kulture.

koliba6

Sakupljanje kišnice

Objekti će imati sve standardne instalacije koje podrazumijeva ovaj tip objekta - instalacije vodovoda i kanalizacije uključujući sakupljanje kišnice u kolektor koji se nalazi u gospodarskom dijelu objekta. Termotehničke instalacije za grijanje, instalacije jake i slabe struje predmet su zasebnih projektnih elaborata. Kuće za odmor imaju kamin kao tijelo za grijanje.

koliba11

koliba9

Naselje na Pohorju u kojem će se smjestiti ovi turistički kapaciteti sastoje se od tri dijela: donjeg dijela "Snježni stadion", srednjeg dijela "Bolfek" i gornjeg dijela nazvanog "Areh".

koliba10

Odmaralište nudi 42 km sjevernih skijaških staza, 27 km skijaškog trčanja i 10 km noćnog skijanja. Gradnja ovog projekta trebala bi početi u junu ove godine.

koliba12

koliba13