Mukesh Ambani je potrošio milijardu dolara kako bi napravio privatnu kuću od 174 metra ali se u njoj ne usuđuje prespavati.

Kuća nazvana Antilla izgrađena je 2010. godine u Mumbaiju i nosi titulu najveće na svijetu. To je u suštini neboder s 27 spratova, čija površina iznosi 37.161 kvadratnih metara.

Ono što je još zanimljivije jeste činjenica da kuću koristi četveročlana porodica, a za svakodnevno održavanje je potrebno osoblje od 600 ljudi.

Antilla nije samo najveći dom na svijetu, nego je i najskuplje imanje na svijetu. Njena vrijednost se procjenjuje na više od milijardu dolara. Dizajnirala ju je kompanija Perkins and Will iz Chicaga, a građevinske radove je obavila australska firma Leighton and Will.

Iako je ovo najskuplja zgrada na svijetu njen bogati vlasnik Mukesh Ambani uvjeren je da će mu useljenje u nju donijeti nesreću. Razlog zbog kojeg Ambani ne želi da se sa suprugom i dvoje djece trajno useli u ovo luksuzno zdanje je taj što ona ne ispunjava uvjete Vastu Shastre, indijske filozofije, koja kao i kineski Feng Shui određuje principe građenja.

Ambani tvrdi da ti principi nisu poštovani u slučaju ove zgrade, odnosno strahuje da bi zbog toga on i njegovi ukućani - mogli biti prokleti. Najveći problem je, kažu, nedostatak jutarnjeg sunca.

Kao poslovni neboder, može proći. Ambanijevi dolaze u zgradu tek povremeno, kada u njoj organiziraju filmske projekcije i raskošne večere u velikoj dvorani za balove. Kuća između ostalog, sadrži bazene i kino-dvoranu sa 50 mjesta, tri heliodroma, šest spratova parking prostora i niz visećih vrtova.

Na krovu ima dovoljno prostora za slijetanje tri helikoptera, a ispod je sprat za zračnu kontrolu. Potom slijedi stambeni dio, a onda spratovi namijenjeni osobama koje rade na održavanju, spratovi s apartmanima za goste, bazen, spa, otvoreni vrtovi, kino s 50 sjedišta, a na dnu su spratovi koji se koriste kao garaža u koju može stati više od 200 automobila.

Antilla može izdržati zemljotres do 8 stepeni po Richteru, a dizajnirana je da sačuva što više energije korištenjem pasivne ventilacije i vrta za hlađenje. Kad pasivna energija nije dovoljna, tu je i velika "ledena soba" koja održava zgradu hladnijom od bilo kojeg objeka u gradu.

Vrijednost zgrade se procjenjuje na više od milijardu dolara, a indijski mediji pišu da je izgradnja koštala dvostruko više.