Ukrasne lajsne ili štukature se vrlo lako postavljaju, a jeftine su. Mogu se izraditi u različitim dimenzijama i formama, a mogu poslužiti i za postizanje vizuelnog spuštanja ili podizanja stropa ili kao dekoracija.

lajsne1

Ako je suditi prema internetu i prognozama dizajnera i arhitekta, minimalizam i čiste i ravne linije dominirat će 2022. godinom. U posljednje vrijeme u uređenju enterijera poseban naglasak pridaje se ukrašavanju stropova i zidova ukrasnim lajsnama odnosno štukaturama. To su starinski, reljefni ukrasi koji su karakteristični za stanove s visokim stropovima. No čak i oni koji nemaju visoki strop počeli su uređivati enterijer štukaturama.

Sve više ih ljudi voli upravo zbog toga što se jednostavno postavljaju, a oplemenjuju svaki prostor. U prošlosti su se najčešće izrađivale od gipsa, a danas se praktikuje stiropor ili poliuretan. Lako se postavljaju na zid, jeftine su, a imaju isti efekt kao i one od gipsa.

Jako su efektne i elegantne, a mogu se izraditi u različitim dimenzijama i formama, od ravnih linija do onih izrezbarenih. Mogu se ofarbati istom bojom kao i cijeli zid ili okvir unutar štukature u neku drugu nijansu. Mogućnosti je zaista bezbroj.

S njima ćete vrlo brzo podići prostor jer su toliko moćan detalj da na taj zid ne trebate stavljati nikakve dekoracije.

Možete se i poigrati te unutar štukatura možete staviti ogledalo, naljepnice, motivacijske natpise ili neku tapetu koja će onda stvoriti dojam da se radi o umjetničkom djelu.

Osim estetike, lajsne mogu poslužiti i za postizanje vizuelnog spuštanja i podizanja stropa tako što ćete štukature postaviti na zid udaljene od stropa 20-ak ili nešto više centimetara.

01

02

03

04

05

06

07

08

09

10