Svi oni koji slave Badnji dan i Božić znaju da bez hrastove grančice i njenog unošenja u kuću ovaj dan nema isti ugođaj.

Djeca se raduju, dom je osvijetljen svijećom, ukrašen mladom pšenicom, koštunjavim voćem, a badnjak dobija centralno mjesto na stolu ili, ako je veći, u prostoriji.

 

U skladu sa bojama

S obzirom na to da hrastova grana i list u zimu imaju smeđu nijansu, ovo je odličan način da se izađe iz klasičnih okvira dekoracije sa šarenim i blještavim svjećicama i da se upotrijebe boje koje su kompatibilnije sa smeđom. Tu su svakako crvena, zelena, narandžasta ili ljubičasta. Naglasak treba da bude na prirodi, prirodnom i tradiciji, a unošenjem slame u kuću, također se stvara topla i porodična atmosfera.




Upotrijebite i jestivu dekoraciju

Za Badnji dan, večer i Božić, dekoracija može da bude nesto tradicionalnija, ali isto tako može se improvizovati. U posudu u koju se stavljaju orasi, lješnjaci, zrna kukuruza ili slatkiši, umjesto salveta ili nekih modernih tkanina – stavite slamu.

Kroz orah ili žir može se provući komad žice koji će se kasnije iskoristiti kao spojnica za cvjećarsku spužvu i ostale detalje za stolni aranžman. Tako se bude sjećanja i može se stvoriti ljepša i intimnija atmosfera ognjišta i doma, koja se i slavi.



Ne zaboravite ni na posudu sa medom i slatkom, koju također možete ukrasiti prirodnim, suhim pšeničnim granama ili, naprimjer, šišarkama ili žirevima. Bitno je da cijela atmosfera podsjeća na stara vremena, na toplinu i ljubav. Iskoristite i zimzelene grane, kao divnu kombinaciju za centralni aranžman, unutar kojeg može da stoji svijeća, jabuka, sušena narandža, čaša sa mladom pšenicom, grančica badnjaka i komad tradicionalne pogače.