S dolaskom hladnijih dana, mnogi od nas traže načine kako uštedjeti na računima za električnu energiju. Stručnjaci upozoravaju na osam "vampirskih uređaja" koji, čak i kad se ne koriste, troše značajnu količinu energije ako ostanu priključeni u struju.

uticnica

"Vampirski uređaji" uključuju veš mašine, mašine za suđe, sušilice, televizore, mikrovalne pećnice, monitore, printere i aparate za kafu, koji troše energiju čak i dok su u stanju pripravnosti.

Prema riječima stručnjaka Iana Palmer-Smitha iz Domestic and Generala, uređaji koji zagrijavaju vodu, poput mašina za veš i suđe, troše naročito puno energije. Čak i dok nisu u upotrebi, moraju biti spremni za trenutno zagrijavanje vode na zahtjev.

Pored isključivanja ovih uređaja, Palmer-Smith savjetuje nekoliko dodatnih načina kako smanjiti potrošnju energije tokom jeseni:

  1. Zaštitite kuću od propuha: Zatvorite prozore i vrata nakon provjetravanja kako biste zadržali toplinu.

  2. Smanjite termostat: Snižavanje temperature za samo jedan stepen može smanjiti troškove grijanja do 10%. Ako nemate termostat, njegova ugradnja može donijeti dodatne uštede.

  3. Pazite na raspored namještaja: Veliki komadi namještaja ne bi smjeli blokirati radijatore kako bi toplina ravnomjerno cirkulisala.

  4. Perite odjeću na nižoj temperaturi: Većinu odjeće možete prati na 20 ili 30 stepeni, a dodatna centrifuga pomoći će da se ukloni višak vode.

  5. Zagrijavajte osobe, a ne prostorije: Nema potrebe grijati prostorije u kojima niko ne boravi, stoga obratite pažnju koji su radijatori uključeni.

Prateći ove savjete, možete značajno smanjiti potrošnju energije i uštedjeti novac u nadolazećoj sezoni grijanja.