Vrtlarstvo u zatvorenom prostoru dobiva na popularnosti, a mnogi entuzijasti istražuju nove načine za održavanje biljaka. Jedan od savjeta koji se ističe uključuje korištenje svakodnevnih kućanskih sastojaka poput zobi i cimeta, koji su se pokazali iznimno učinkovitim u očuvanju zdravlja biljaka.

biljkecimetzob

 

Sobne biljke zahtijevaju specifične uslove za zdrav rast

Iako su svjetlost i voda ključni faktori, važno je uspostaviti ravnotežu između njih. Osnovno pravilo je zalijevati biljke kada je tlo suho, no treba izbjegavati prekomjerno zalijevanje. Ako tlo postane previše vlažno, korijenje može biti oštećeno. U takvim situacijama, premještanje biljke na sunčanije mjesto može pomoći da se tlo brže osuši.

Upotreba sušene zobi

Jedan od najjednostavnijih načina za oživljavanje biljke koja pokazuje znakove slabosti jeste upotreba sušene zobi. Zob poboljšava kvalitet tla i biljkama pruža hranjive tvari potrebne za oporavak.

Ako primijetite da biljka izgleda oslabljeno, dovoljno je jednom mjesečno dodati dvije kašičice zobi u tlo kako biste joj pružili potrebnu podršku. Zob je pristupačna, lako dostupna, a biljkama daje brz poticaj, čineći ih zdravijima i vitalnijima.

Cimet za rast i zaštitu biljaka

Cimet je još jedan koristan i isplativ alat za poboljšanje zdravlja biljaka. Posipanje cimeta po tlu potiče rast i pomaže u zaštiti biljaka od bolesti.

Zbog svojih antifungalnih svojstava, cimet je učinkovit u sprječavanju problema poput hrđe i drugih gljivičnih infekcija. Možete čak napraviti sprej protiv gljivica tako što ćete pomiješati cimet u prahu s vrućom vodom te prskati po lišću kako biste spriječili širenje gljivica.

Osim toga, cimet je efikasan u tjeranju kukaca, zečeva i miševa iz vrta. Njegov snažan miris zbunjuje životinje koje se oslanjaju na njuh, prisiljavajući ih da izbjegavaju područja na kojima je cimet raspršen. U zatvorenom prostoru, cimet može pomoći u suzbijanju paukovih grinja, čestog problema kod sobnih biljaka.