Ako ste jedni od onih ljudi koji ne vole vidjeti pauke i druge insekte u svom domu, postoje prirodni načini kako ih se možete riješiti bez upotrebe hemijskih sredstava. Naime, određene biljke mogu efikasno otjerati ove nepoželjne goste zahvaljujući svom oštrom mirisu.

metvica

Stručnjaci iz GardenBuildingsDirecta preporučuju tri biljke koje pauci posebno ne podnose: paprenu metvicu, običnu metvicu i lavandu. Pauci koriste svoje noge za osjet mirisa, a intenzivan miris ovih biljaka djeluje im odbojno. Najbolje je posaditi ih ili ih držati u saksijama blizu prozora, gdje najčešće ulaze insekti. Ove biljke, osim što pomažu u odbijanju pauka, dodatno će unijeti svježinu i prirodan izgled u vaš dom.

Ako nemate prostora za biljke, kao alternativu možete koristiti eterična ulja paprene metvice, mente ili lavande. Jednostavno nanesite nekoliko kapi ulja na krpu ili stavite difuzer u blizini prozora kako biste postigli sličan učinak.

Za one koji imaju dvorište, preporučuje se i sadnja eukaliptusa, biljke koja također ima jak miris koji odbija insekte.

S druge strane, neki vjeruju da limunovo ulje može poslužiti kao sredstvo za odbijanje pauka, ali stručnjaci upozoravaju da ovo ulje nije učinkovito u tom pogledu.

Uz korištenje biljaka, postoje i dodatne mjere koje možete poduzeti kako biste smanjili prisutnost pauka. Budući da ih privlači svjetlost, savjetuje se prigušivanje vanjskih svjetala noću ili korištenje slabije rasvjete kako bi se smanjila šansa da pauci uđu u kuću. Također, redovno brisanje prašine i uklanjanje paučine u uglovima prostorija može pomoći u sprječavanju njihovog naseljavanja.

Ove jednostavne, prirodne metode ne samo da će vas osloboditi pauka, već će vaš dom učiniti ugodnijim i svježijim.