Jasmina Imširpašić, stručna saradnica Enterijer.ba savjetovala je našeg čitaoca o uređenju i izboru najbolje fasade za kuću u izgradnji. Pored savjeta vezanog za eksterijer, Dario je dobio i savjete vezane za uređenje stropa, podova i detalja oko ugradnje kamina.

..................................................................................


Poštovani!

Jako sam sretan što sam naišao na vašu stranicu. Ove godine sam u izgradnji sa kućom, treba biti gotova do kraja mjeseca. Trebao bih malo savjeta oko vanjskog uređenja fasade, dnevnog boravka i kuhinje (blagovaone).

U privitku vam šaljem slike eksterijera, prizemlja (tlocrt) i dokument u archicadu i ponešto 3D pogleda u dnevnom i kuhinji.


Uređenje dnevnog boravka i kuhinje:


Dnevni boravak bi trebao sadržavati u kutu malo moderniji kamin, u produžetku kamina nekakve niske komode i police. Na stropu bi išao jednostavniji viseći strop odakle će se sijalice moći usmjeriti na poneku sliku na zidu i u kuhinji također.

Volio bih da mi dnevni boravak bude mjesto za uživanje jer iz njega izlazim na terasu sa koje se pruža pogled na prirodu i ima staklena stijenka.

Mislio sam praviti nekakve kombinacije sa bojama (crvena, siva, svijetlosmeđa i sl.) i dekorativnim kamenjem (onaj lomljeni uz kamin i na stubove). Nisam siguran kako to sve da iskombiniram :)


Uređenje eksterijera (fasade) kuće:

Također bih volio na kući uraditi zanimljivu fasadu koja bi se uklopila u prirodno zelenilo. I na fasadi bih volio jedan dio da uradim sa dekorativnim kamenjem, sa bordurama oko prozora i sl...


Podne obloge:

Dnevni boravak: parket ili laminat u nekakvoj svjetlijoj ili skroz tamnijoj boji, ne bih ove klasične bukva, hrast...

Kuhinja možda isto - dio laminat a dio pločice.

Unaprijed sam vam zahvalan na odgovoru! Nadam se da ćete pridonijeti da se u svom novom domu osjećam što ljepše a dobar glas o vašoj kući daleko će da se čuje!

S poštovanjem!

LP,
Dario

..................................................................................


Poštovani gospodine Dario,

na osnovu Vaših zahtjeva, pokušat ću Vam odgovoriti na Vaše probleme.

Nakon što se izgradi kuća, potrebno je uraditi projekat enterijera, u kojem Vam sve detaljno bude riješeno, ali ja se nadam da ću Vas mojim idejama uputiti kojim pravcem dalje da idete, jer ste izložili Vaše ideje koje nisu spojive. Pa da krenemo redom, sa problemom vezanim za kamin.

 

Kamin u enterijeru

Kamini imaju bogatu tradiciju i od pamtivijeka se koriste kao ultimativni izvor topline nekog doma.

Vatra je tradicionalno imala centralno mjesto oko kojeg je uvijek bio skup, a kasnije i u kućama, vatra-kamin unesen je u dnevni boravak, mjesto u kojem se najviše provodi vremena i gdje se uvijek okuplja porodica, gdje se čovjek odmara, opušta i druži.

Dostupni u toliko različitih oblika i pažljivo dizajnirani do najsitnijih detalja, danas se javljaju kako u klasičnom, rustikalnom stilu tako i u modernom.

Moderni kamini, zahtijevaju cijelo uređenje prostorije u modernom, minimalističkom stilu, kao što možete vidjeti na ovim primjerima.





Ugradnja klasičnog ili rustičnog kamina

Moj savjet je da uradite klasični kamin ili rustikalni, koji možete kombinovati sa uređenjem dnevnog boravka u modernom stilu, sa sofama i policama ravnih linija, a malim detaljima kao što su lampe, jastuci i ramovi za slike koji će biti u rustikalnom klasičnom fazonu da upotpunite Vaš dom (o tome sam pisala u prethodnim mojim člancima).


Navedeni primjeri su slike kamina u dnevnom boravku u kojem dominiraju mirnije boje, bež, koja se lako kombinuje sa smeđom, sivom, svijetlozelenom, bordo, tako da Vam ne bih preporučila crvenu boju, jer je ona jaka boja i vrlo intenzivna.





Strop sa drvenim gredama

Što se tiče stropa, morate biti oprezni ako želite moderne spuštene stropove. Moja preporuka je da napravite strop sa drvenim gredama koji će dati još jednu toplu notu domu. Primjere možete vidjeti na ovim slikama.





Pod kuhinje bi trebao biti cijeli u pločicama i mora se voditi računa da su pločice na podu kuhinje, kao i kamen oko kamina, zatim parket i stolarija umjereni i usklađeni. Kao što sam spomenula, to je poseban enterijerski projekat, ali se nadam da ćete na navedenoj stranici dobiti neku ideju.


Bijela fasada

Fasadu treba da kombinujete sa drvetom i kamenom, jer su to prirodni materijali koji se slažu. Boju bih odabrala bijelu, a visina kamena išla bi do parapeta prozora, dok bi stolarija bila drvena.


Primjer dobro usklađenog kamena, drveta i maltera na fasadi.












Primjer loše fasade na kojoj se nalazi spoj kamena, željeza, drveta, fasadne cigle - dosta nepotrebnih detalja.




















Želim Vam da uživate u opremanju svoga doma. Nadam se da ćete slijediti moje upute, a na kraju sami dati pečat svom domu.

Lijep pozdrav,

Jasmina Imširpašić, dia

Stručna saradnica Enterijer.ba




Izvor fotografija
http://kamin-kamini
http://www.kaminihoyan.hr
www.jotul.ba
http://suncekg.blogspot.com/2011/07/fasade.html
http://static.oglasnik.hr


I vi možete dobiti BESPLATAN stručni savjet!

Pošaljite upit na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. koristeći upute objavljene ovdje. Nepotpuni zahtjevi neće biti odgovoreni.

Uzimajući u obzir veliki broj zahtjeva, odgovor ćete dobiti u roku od mjesec dana.

Sve odgovore objavljujemo u rubrici 'Pitajte, odgovaramo'.








Bela Vida Studio

Bela Vida Studio za projektovanje i izvođenje radova nudi efikasan, siguran i ekonomičan pristup uređenju domova i profesionalnih enterijera, uz poštovanje funkcionalnosti u uređenju i želja svakog klijenta.

Bela Vida Studio okuplja tim iskusnih, profesionalnih arhitekata i dizajnera koji posvećenim radom i zaganjem postižu vrhunske rezultate u arhitektonskim ostvarenjima na našem tržištu.