Uređenje dnevnog boravka smještenog u potkrovlju? Izazov prihvatila stručna saradnica Enterijer.ba Ena Pašić.

.....................................................................................................................................

Poštovani,

Trenutno sam u fazi opremanja potkrovlja. Imam nedoumicu za dnevni boravak pošto je to najvažniji dio stana.

Dnevni boravak je veličine 4,60 x 4,30 plus kuhinja 2,60 x 2,25 kao što je prikazano na slici u prilogu.

Planirano je da se na mjesto gdje je na slici prikazan sto sa 4 stolice postavi krovni prozor kako bi taj prostor bio osvijetljen.

Imam nekoliko pitanja?

Da li je ovaj prostor mali za dnevni boravak sa trpezarijom?

Da li je kuhinja mala?

Da li je problem što je dnevni boravak sa sjeverno-zapadne strane?

Svaki savjet je dobrodošao i pristao bi na intervencije ukoliko za njih ima potrebe.

Edin

.....................................................................................................................................

Poštovani,

Dnevni boravak je centar svakog doma i prostor u kojem najviše boravimo i provodimo svoje slobodno vrijeme. To je kutak planiran za odmor, opuštanje tokom dana, druženje i razonodu ali i za prijem gostiju. U vašem slučaju ove funkcionalne cjeline sjedinjene su u jednom prostoru i zato je dnevni boravak potrebno urediti na način da zadovoljava i estetske i funkcionalne norme.

Ono što je u vašem slučaju odlučujuće jesu životne potrebe i navike kao i broj članova porodice koja tu živi. Sve to utječe na način uređenja vašeg dnevnog boravka.

Gledajući slike koje ste nam poslali možemo zaključiti da je veličina vašeg dnevnog boravka u odnosu na veličinu ostalih prostorija u stanu/potkrovlju sasvim zadovoljavajuća u funkcionalnom smislu.

Prostor dnevnog boravka je veličine 20 m² i mislim da maksimalnu iskoristivost ovog prostora možete dobiti pažljivim pozicioniranjem i odabirom namještaja. Kao što možete vidjeti na slici mog prijedloga rješenja, i dnevni boravak i trpezarija mogu da se nalaze u ovom prostoru. Time bi dobili više prostora za kuhinjske elemente.

Kuhinji od 5,85 m² treba da se posveti posebna pažnja, pogotovo kada je riječ o potkrovlju objekta. U ovom slučaju prostor za viseće elemente je veoma ograničen a radne površine skoro pa i nema. Zbog toga smatram da je neophodno planirati kuhinjsko ostrvo koje bi doprinijelo prvenstveno u funkcionalnom smislu ali i u estetskom.

Ono što bi moglo biti problematično jeste sjeverno-zapadna orijentacija dnevnog boravka gdje je prodor sunčeve svjetlosti minimalan. S obzirom da je to prostor u kojem provodimo najviše vremena, trajni nedostatak prirodnog osvjetljenja neće dobro utjecati na raspoloženje i psihu.

Najbolja orijentacija bila bi južna ili jugozapadna, međutim taj ideal nije uvijek lako postići. Ono što bi moglo poslužiti kao rješenje jeste uvođenje umjetne rasvjete. Bitno je pažljivo organizirati različite vrste rasvjete u prostoru. Također, njihovom međusobnom kombinacijom možete promijeniti i ambijent prostorije ovisno o raspoloženju i potrebama.  Tako ćete na jednostavan način uljepšati i povećati kvalitetu dnevnog boravka.

Slika namještaja je preuzeta sa Belavida.ba i njihove Facebook stranice na kojima možete naći sve dodatne informacije kao i informacije o cijenama.

Nadam se da sam uspjela odgovoriti na vaša pitanja i da će vam ovi savjeti biti od pomoći.

Lijep pozdrav,

Ena Pašić, mr.arh
Stručna saradnica Enterijer.ba