Mali stanovi često ne pružaju dovoljno potrebnog prostora ili nemaju zasebnu sobu za spavaću zonu. To se može riješiti različitim pregradama u prostoru.

 

 

Klizne zavjese

Na fotografiji je vidljiv primjer kako je u jednoj otvorenoj zoni malog stana napravljen prostor za improvizovanu spavaću sobu. Uz sve inovacije u vidu sofa na razvlačenje, krevet je ipak krevet i na duže staze se vidi njegova prednost. Čak i ako to znači manje prostora za dnevnu sobu ili trpezariju.

U ovakvim izborima bitno je da se dizajn zavjesa uklopi sa ostatkom prostora, te da bude praktičan. Neutralniji tonovi, koji ne odudaraju previše i ne privlače mnogo pažnje, pokazali su se kao najpametniji izbor, jer u toj varijanti podsjećaju na zidove.

 

Police

Police su jedan od najjednostavnijih, a često i najjeftinijih izbora u ovakvim situacijama. Pregršt stanova koji svoje zone pregrađuju fizičkom, a opet praktičnom pregradom ne gubi na svojoj estetskoj strani. Čak se i u mnogim prostorima koji obiluju većom kvadraturom pribjegava ovoj opciji, jer se na taj način ipak dijeli prostor.

 Ikea, kao predstavnik stanovanja u malom, ali organizovanom prostoru, nudi police različitih dimenzija i boja, baš kao na fotografiji.

 

Fiksne pregrade

Fiksne pregrade u vidu kliznih panela, drvenih ili metalnih segmenata ili transparentnih materijala u bojama, još su jedan u nizu popularnih prijedloga koji se koriste širom svijeta. U zavisnosti od enterijera i stila koji vlada, bira se i materijal kojim će se prostor pregraditi.

Ukoliko je to šik, vintage stan, izbor može da bude drvena pregrada, prikazana na fotografiji.

Za moderne stanove, neka to budu moderni materijali i pregrade u boji.