Hemikalije iz građevinskog materijala, namještaja, pa čak i osvježivači zraka mogu učiniti zrak u zatvorenom prostoru toksičnim, podaci su Agencije za zaštitu životne sredine. Ali pravilan izbor biljaka može pomoći, tvrdi dr. B.C Wolwerton, bivši istraživač NASA – e i autor knjige „Kako uzgojiti svjež zrak".

"Ove kućne biljke prerađuju kisik i pomažu uklanjanju hemikalije poput formaldehida, pare u zatvorenom prostoru, a koje mogu uzrokovati respiratorne i neurološke probleme kao što je rak" – kaže Wolwerton. Ovih pet sjajnih izbora ne mogu izliječiti astmu, ali vam mogu pomoći da lakše dišete.

 

Bršljan

Dostupna u svim vrstama boja i oblika, ova puzavica pomaže da se ukloni formaldehid. Također, raste u svim pravcima; možete je uzgajati u visećoj košari, u niskoj sadnici ili čak kao specijalno oblikovano žbunje. Doduše, potrebno ju je redovno vlažiti, naročito u zimskim mjesecima.

   

 

Bambus palma

Odlična za uklanjanje formaldehida iz zraka, bambus palma je također laka za održavanje. Samo je izložite sunčevoj svjetlosti nekoliko sati dnevno i redovno je zalijevajte.

    

 

Spatifilum

Profesionalac pri uklanjanju svih toksina koji se ispuštaju pri pranju rublja, uključujući aceton, benzin, alkohol i amonijak. Spatifilum je jedina biljka na našem popisu koja cvjeta. Da biste ga održali zdravim i bez insekata, morat ćete povremeno prati lišće.

 

Palma

Ova biljka čisti vaš zrak od hemikalija, poput amonijaka, i veoma je otporna na insekte. Prilično je lako održavati, ali morat ćete da čistite list po list kako biste odstranili vrhove, koji su posmeđili od nakupina soli i minerala.

   

 

Kaučukovo drvo - Fikus

Ako ste jedna od onih osoba kojima sve biljke uvenu, onda je kaučukovo drvo idealan izbor za vas. Ono je jedno od biljaka koji najbolje iskorijenjuju formaldehid, a može tolerisati niske temperature i slabo osvjetljenje. Jedino je potrebno da ga obilno zalijevate.