Grozdovi zagasito rumenih cvjetova vrijeska cvatu u jesen i zimu. Njegovi rumeni cvjetići se nikada u potpunosti ne otvaraju i uvijek izgledaju kao pupoljci.

Vrijesak, poznat još pod imenom Erica, grmolika je zimzelena biljka porijeklom iz Afrike. Najpoznatije vrste vrijeska su Erica gracilis, mala grmolika biljka koja naraste do 45 centimetara, i Erica hyemalis s cjevastim cvjetovima koja naraste do visine od 60 centimetara.

Da bi vaš vrijesak bio lijep i zdrav nije potrebno mnogo truda. U pitanju je biljka veoma skromnih zahtjeva. Saksiju sa erikom postavite na dobro osvijetljeno mjesto, gdje će ljeti imati dosta sunca i svježeg zraka. Zalijevanje mekanom vodom treba vršiti redovno - ljeti obilno, zimi malo manje. Zemlja u saksiji ne smije se nikad potpuno osušiti jer će to prouzročiti opadanje listova. Zimi vrijesak voli hladnija mjesta i temperaturu od 6 do 8 stepeni Celzijevih.

Idealna zemlja za sadnju vrijeska je tresetni supstrat. Razmnožavanje se vrši reznicama mladih izboja krajem ljeta. Vrijesak se često koristi za izradu predivnih cvjetnih aranžmana i vijenaca.