Kuhinje kao centar doma i mjesto koje svi članovi posjete barem nekoliko puta u toku dana, mogu da budu otvoreni prostori i da svojim izgledom „razbiju“ klasične organizacije unutar ambijenta.

U najvećem broju slučajeva dovoljne su sasvim male intervencije ili uklanjanje jednog zida da bi se dobila kuhinja „otvorenog“ pogleda. Ovakve kuhinje su u modernom uređenju sve popularnije, a uz njih se neminovno, funkcionalno spaja i trpezarijski prostor.

Izdvajamo 10 najpopularnijih otvorenih kuhinja i zona za ručavanje, uređenih uz pomoć nekoliko različitih stilova.

 

Sloboda i prostranost

Zahvaljujući velikom prostoru ova moderna kuhinja je uz pomoć predivnog šanka spojena sa radnom zonom kuhinje. U dekorisanju je zastupljena bijela i siva zbog kojih čitav prostor izgleda veoma luksuzno, čemu posebno doprinosi osvjetljenje.

 

Formalnost drveta

U ovom slučaju drvo je ukombinovano sa šank stolicama i kao takva, kuhinja je uređena bez puno boja i eksperimentisanja. Nudi nešto formalniju atmosferu i odličnu iskorištenost prostora.

 

Svježina mora

Mediteranski plava kuhinja i nešto klasičniji stil izazivaju romantičan doživljaj cijelog prostora. Svjetlije i raznovrsne nijanse plavog čine otvorenu zonu prozračnom, a čisto bijeli zidovi naglašavaju posvećenost morskom stilu do svakog detalja. 

 

Porodični utisak

Prostranost kuhinje i trpezarije je odlična za slavlja i okupljanja, a završni krem detalji daju dozu stila ovom domu.

 

Šarm seoskog stila

Popularni „country“ stil primjetan je u svakom detalju ove kuhinje. 

 

Rustična atmosfera

Kuhinjsko ostrvo sa hrastovim stolom za ručavanje omogućilo je zanimljivo rješenje i lakši prolaz kroz kuhinju. 

 

Vesela zona

Akcenti u žutim nijansama oživjeli su ovu bijelu kuhinju. Također, visoki elegantni kuhinjski ormari u kombinaciji sa drvenom radnom površinom ne bi odavali tako opuštenu atmosferu bez dekoracije u boji.

 

Pametna kuhinja

Ova multifunkcionalna kuhinja izgleda zaista impresivno. Veliko kuhinjsko ostrvo sa neobičnim sudoperom daje dojam kuhinje u kojoj se istovremeno može obavljati više radnji te je stoga odlična za veću porodicu.

 

Glamurozni ručak

Plastika, drvo, staklo i keramika u jednom? Gledajući ovu modernu glamuroznu kuhinju – sve izgleda moguće i sjajno dekorisano. 

 

Neutralni stil

Kombinovanjem neutralne kuhinje sa ultraelegantnim namještajem stvara se istinski moderan prostor sa otvorenim planom.