Svake godine moderna arhitektura je sve više nestvarna. Novi projekti su previše i za našu maštu. Teško jeste zamisliti, ali u nekoliko narednih decenija vjerovatno ćemo živjeti u futurističkom svijetu koji smo dosad viđali samo u filmovima.

Evo nekoliko građevina koje su već u izgradnji i uskoro će nas uvesti u novu eru.


Lakhta Center, Saint Petersburg

Ovaj neboder od 87 spratova na obali Finskog zaljeva bit će zvanično sjedište Gazprom Nefta. Očekuje se da će biti najviša građevina u Evropi, viša čak i od moskovskog nebodera Federacija. Ukupna površina kompleksa imat će 400.000 kvadratnih metara.

 

Dubai Towers — The Lagoons

Projektni tim Thomson, Ventulett, Stainback & saradnici završili su dizajn The Lagoons (lagune) u Dubaiju i uskoro će pješčano područje od skoro 5 kvadratnih kilometara postati gigantski kompleks od kojeg zastaje dah.

 

Scaly Tower, Zhuhai (China)

U Zhuahiju (Kina) gdje se dvije rijeke prepliću, bit će sagrađen toranj visok 100 metara. Malo je uvijen, tako da fasada podsjeća na ribu. Prekrivena je "krljuštima" od aluminija. 

 

The Dancing Dragons, Seoul

The Dancing Dragons (rasplesani zmajevi) je posljednji od 15 arhitektonskih projekata koji se trenutno završavaju u Yongsanu, poslovnom distriktu u Seulu. Sastojat će se od 2 tornja koja će imati 88 i 77 spratova, a imat će eksterijer koji podsjeća na krljušt zmaja. Ustvari, svaka krljušt je prozor. 

 

The Endless City, London

Jedan od najneobičnijih, "prirodnih" projekata planiran je da bude izgrađen u Londonu. Spratovi su napravljeni tako da okružuju atrijum. I ono što je najvažnije, bit će puno zelenih dijelova i parkova - nešto poput novih Visećih vrtova Babilona.

 

The Infinite House, Sydney

Ovako će izgledati kuće budućnosti. Novo luksuzno naselje sa skupim restoranima pravi se u Sydneyu.

 

Spiral of Europe, City of Brussels

Stručnjaci u italijanskoj kompaniji Madeoffice dizajnirali su Evropsku spiralu za grad Brisel. Mjesto i ime su simbolični, budući da je sjedište Evropske Unije ovdje. Projekat pokazuje povezanost kulturnih vrijednosti članova Evropske Unije.

 

The City of Dreams Hotel Tower, Macau (China)

Novi hotel od 40 spratova u kineskom gradu Macau dizajnirala je legendarna arhitektica Zaha Hadid. Njeno ime garantuje da će ovo biti jedna od najimpresivnijih građevina u svijetu.

 

Bionic Tower ’Lava,’ Abu Dhabi

Ovaj neboder nisu dizajnirali samo arhitekti, već i biolozi. Tokom njihove saradnje oslanjali su se na principe strukture drveća i njihovih zaštitnih mehanizama.

 

Bionic City, Shanghai

Za 15 godina bit će izgrađen gradski toranj u Kini. U njemu će živjeti 100 000 ljudi. Ova unikatna konstrukcija, dizajnirana u skladu sa zakonima bioničke arhitekture, bit će otporna na vatru, poplave, zemljotrese i uragane - bit će nešto poput Nojeve arke današnjeg doba. Za neuništivost nebodera zaslužna je struktura koja je posuđena od čempresovog drveta. Njegovi zeleni dijelovi sastoje se od malih membrana kroz koje prolaze čak i najjači vjetrovi bez da uzrokuju bilo kakvo pomijeranje. Njegovi temelji su tako dobro napravljeni, kao kod čempresa ... Da bi ga srušili, potrebno je jako puno napora.