Odjeću je najbolje sušiti vani na svježem zraku, posebno tokom ovako vrućih dana - osušit će se brzo, a nećete rizikovati da se pojedini komadi unište u sušilici. Samo obratite pažnju na jednu stvar, kod sušenja veša vani pripazite da osjetljivi komadi, poput onih koji u materijalu sadrže elastin, ne sušite na direktnom suncu. Dovoljno je toplo da će se veš brzo osušiti i u hladu.

susilica

Ove stvari nikad ne sušite u sušilici jer biste mogli ostati bez njih ili im toliko narušiti izgled da to više neće biti komad koji želite nositi, osim možda po kući gdje vas niko ne vidi.

Rastezljiva odjeća za vježbanje

- Rastezljiva odjeća za vježbanje nikako nije za sušilicu. Naime, vrućina nije dobra za takve komade jer može uzrokovati gubitak rastezljivosti elastičnog materijala - kaže žena koja pod imenom @TrueEarthMovement na TikToku dijeli savjete vezane za domaćinstvo.

- Druga vrsta odjeće koja ne pripada sušilici je bilo što sa šljokicama ili perlama, kaže ona. Ako sušite takvu odjeću u sušilici rizikujete da izgubite svjetlucavi dizajn - pojasnila je.

- Osim toga, perle će udariti o stijenke sušilice i otpasti. Također, šljokice i perle se mogu zakačiti za utore i rupe unutar sušilice i uzrokovati ozbiljne probleme na stroju - dodala je.

Donje rublje

I to ono koje ima elastične dijelove, poput grudnjaka i bokserica sa širokom gumom oko struka. Kako i kod elastične sportske odjeće i u ovom slučaju bi velika vrućina mogla oštetiti elastiku što na kraju rezultira smanjenom elastičnošću donjeg rublja.

Helanke

Ni ove komade nije mudro stavljati u sušilicu jer većina helanki u sebi ima elastina, manje ili više, ovisno o modelu. I one bi mogle izgubiti na elastičnosti pa više neće stajati lijepo na vašem tijelu.

Neki od komentara na objavu ove žene su su:

'Nakon što sam ovo vidjela, mislim da ne bih trebala imati sušilicu.'
'Voljela bih da je moja prijateljica ovo vidjela prije nego što je posudila moju novokupljenu svečanu haljinu koja je bila praktično napravljena od šljokica'.
'Zbog toga su konopci za rublje najbolja opcija... Skoro da ništa od odjeće nije dobro sušiti u sušilici.', prenosi The Sun.

Savjet više - redovno čistite sušilicu!

Želite li da vam sušilica duže traje i kvalitetno obavlja svoj posao, povremeno je očistite. Najbolji alat za ovaj zadatak nalazi se na najvjerovatnijim mjestima: u dječjim kompletima za slikanje.

Male četkice za slikanje napravljene od spužve odlične su za jednostavno brisanje sitnih ventilacijskih otvora, a čišćenje tih otvora je izuzetno važno da bi sušilica rublja radila kako treba.