Jesen ne donosi promjene samo u vanjskom svijetu, već i za sobne biljke. S dolaskom hladnijih dana i manjkom prirodnog svjetla, sobne biljke zahtijevaju prilagođenu njegu. Jedna od najvažnijih promjena je količina vode – biljke više ne trebaju toliko zalijevanja kao ljeti, ali to ne znači da ih treba zapostaviti. Prije svakog zalijevanja provjerite vlažnost zemlje, jer prekomjerna vlaga može dovesti do truljenja korijena.

biljkejesen

Preporučuje se smanjiti i gnojenje tokom jeseni, jer biljke u ovom periodu usporavaju rast i ne trebaju toliko hranjivih tvari kao u proljeće i ljeto. Ako primijetite da lišće vaše biljke postaje žuto ili blijedo, to može biti znak manjka svjetlosti. Razmotrite premještanje biljke bliže prozoru, ali pazite da nije izložena direktnim sunčevim zrakama, jer čak i jesenje sunce može oštetiti nježno lišće.

S obzirom na promjene u temperaturi, sobne biljke, osobito one koje potječu iz tropskih krajeva, mogu biti osjetljive na oscilacije. Temperatura između 18 i 24 stupnja je idealna za većinu sobnih biljaka, pa ih ne izlažite hladnijim prostorijama, poput hodnika ili stubišta, gdje bi mogle doživjeti šok zbog niskih jutarnjih temperatura. Također, budite oprezni kada krene sezona grijanja, jer suviše suhi zrak može oštetiti biljke.

Jedan od jednostavnih, ali učinkovitih savjeta je redovno brisanje prašine s listova ili tuširanje biljaka. Ovo će im pomoći da lakše apsorbiraju svjetlost i zadrže zdravlje tokom zimskih mjeseci. Pravilnom njegom sobne biljke mogu ostati zelene i vibrantne kroz cijelu godinu, bez obzira na promjene godišnjih doba.

Ako planirate bilo kakvo orezivanje biljaka, manja rezidba suhog lišća je u redu, ali veće zahvate ostavite za proljetnu sezonu rasta. Na kraju, iako jesen može biti izazovna, s nekoliko jednostavnih prilagodbi možete osigurati da vaše sobne biljke ostanu zdrave i cvjetaju i u hladnijim mjesecima.