Godine 1946. doktor Percy Spencer, inžinjer Korporacije Raytheon testirao je vakumsku cijev nazvanu magnetron. Pri pomenutom eksperimentu čokoladica u njegovom džepu se istopila. Zaintrigiran ovom nuspojavom proveo je eksperiment sa zrnima kukuruza koji su se pri tome pretvorili u kokice.
..................................................................................
Potaknut ovim uspjehom dr. Spencer je načinio metalnu kutiju sa otvorom kroz koji je emitovao mikrovalnu energiju. Energija koja je ulazila u kutiju na ovaj način nije mogla izaći iz kutije, formirajući tako gušće elektro-magnetno polje. Nakon ubacivanja hrane i usmjeravanja energije prema njoj, temperatura hrane rasla je nevjerovatnom brzinom. Dr. Spencer je tako došao do otkrića aparata koji će unijeti revoluciju u kuhanje i biti osnova višemilionske industrije – proizvodnje mikrovalnih pećnica.
Prve mikrovalne pećnice
Prve mikrovalne pećnice proizvedene 1947. godine bile su velike i skupe. Magnetronska cijev se morala hladiti vodom, tako da su bile neophodne i vodovodne cijevi. Daljnim unaprjeđenjem napravljene su manje i lakše pećnice sa sistemom zračnog hlađenja.
U početku ovu pećnicu su koristili samo restorani i drugi ugostiteljski objekti. Prvi model za kućnu upotrebu proizveden je i pušten u prodaju 1967. godine. Bila je to 100-voltna mikrovalna pećnica, koja je koštala ispod 500 američkih dolara i bila manja, bezbjednija i pouzdanija od prethodnih modela. Do sredine 1970-tih mikrovalnu pećnicu posjedovalo je 60 posto domaćinstava u Americi.
Danas se mikrovalna pećnica može naći u gotovo svakoj moderno opremljenoj kuhinji. Strah od 'zračenja' vrlo brzo je ustuknuo pred rastućom potražnjom ovog praktičnog uređaja.
Ušteda vremena i energije
Štetan utjecaj elektromagnetnih valova nije naučno dokazan i ne postoji nijedan zabilježen slučaj smrti ili trovanja nastalog korištenjem mikrovalne pećnice.
Korištenjem mikrovalne pećnice štedimo vrijeme i energiju. Za razliku od obične, ova pećnica termički obrađuje hranu 'iznutra prema vani' tako da nema zapečene korice i drugih površinskih promjena boje, a sama obrada je 10-20 puta brže nego kod obične pećnice. Idealna je za odmrzavanje duboko smrznute hrane.
Danas se mnogo radi na dizajnu i izgledu mikrovalne pećnice.
Tekst: Danijela Stare-Krstanović