Mnogi od nas čuvaju stvari "za svaki slučaj" ili iz osjećaja da bacanje ispravnih predmeta nije ekološki prihvatljivo. Međutim, neke stvari jednostavno treba pustiti.

kuhinjasavjeti

 

1. Ambalaža iz dostave

Plastični pribor, kesice kečapa i soja sosa brzo se gomilaju i zauzimaju dragocjen prostor u kuhinjskim ladicama. Ako ih ne koristite, jednostavno ih bacite ili donirajte.

2. Višak kuhinjskih aparata

Ako imate uređaje koji obavljaju istu funkciju, riješite se onih koje najmanje koristite. Također, mnogi aparati dolaze s dodacima koji vam nisu potrebni – ako ih ne koristite, oslobodite prostor.

3. Neparne posude za hranu

Ako pri svakom otvaranju ormarića ispada gomila plastičnih posuda bez poklopca, vrijeme je za organizaciju. Zadržite samo one koje imaju kompletan par.

4. Prekomjerne zalihe hrane

Kupovina na veliko može biti korisna, ali ako nemate dovoljno prostora za uredno skladištenje, kuhinja će brzo postati prenatrpana. Ako imate višak, donirajte hranu koja je još uvijek u roku trajanja.

5. Previše platnenih i papirnih vrećica

Vrećice iz trgovine lako se nagomilaju. Zadržite samo nekoliko komada i uvijek ih držite na dohvat ruke – na primjer, u autu ili kod ulaznih vrata.

6. Oštećeni tanjiri i šolje

Napuknuto ili okrnjeno posuđe nije samo neestetsko, već može biti i opasno. Osim što postoji rizik od povreda, pukotine mogu zadržavati bakterije.

7. Previše šolja

Većina ljudi ima mnogo više šolja nego što im je potrebno. Odaberite omiljene i oslobodite se viška – donirajte ih nekome kome su potrebne.

8. Zastarjeli začini

Začini s vremenom gube aromu i kvalitet. Ako ne možete upamtiti kada ste ih kupili, vjerovatno ih je vrijeme zamijeniti svježima.

9. Priručnici za kućanske aparate

Uputstva i priručnici za većinu uređaja danas su dostupni online. Nema potrebe da zauzimaju prostor u vašim ladicama.

10. Istrošene plastične posude

Plastične posude koje su promijenile boju ili imaju oštećenja više nisu sigurne za upotrebu. Umjesto da ih koristite za hranu, prebacite ih u garažu ili ih iskoristite za organizaciju sitnica.

11. Stare kuhinjske spužve

Spužve su leglo bakterija i treba ih mijenjati barem jednom sedmično. Ako se ne sjećate kada ste zadnji put zamijenili svoju – vrijeme je za novu.

Oslobađanjem od nepotrebnih stvari vaša kuhinja će postati urednija i funkcionalnija!