Otvorite teglu mirisnog, domaćeg džema pravljenog sopstvenom rukom, a zatim ugledate sivo-smeđe, čupave mrlje buđi. Šta je činiti?

dzembudj

Prvo treba da shvatite šta je buđ. To su uobičajene gljivice koje se uspješno razmnožavaju u hrani. Postoji mnogo vrsta gljivica. Među njima ima bezopasnih, opasnih i čak korisnih.

Štetne gljivice oslobađaju otrove u hranu. Obično utiču samo na ukus proizvoda, ali u najgorem slučaju možete se ozbiljno otrovati.

Buđ koja je zahvatila džem ukazuje na kršenje tehnologije kuhanja ili uslova skladištenja. Ovo je jasan signal da nešto nije u redu sa džemom.

Samo laboratorijskim istraživanjem možete sa sigurnošću saznati kakva se buđ nalazi u vašem džemu.

Jednostavno je nemoguće vizuelno odrediti stepen opasnosti bilo koje gljivice.

Izuzetno je važno zapamtiti da je ono što nađete na površini džema samo vidljivi dio gljivice.

Pored toga, ne zaboravite da džem treba čuvati u prostoriji u kojoj nema viška vlage i u koju direktna sunčeva svjetlost ne prodire.