Za pravilno održavanje kuhinje i vašeg zdravlja posebna pažnja se treba posvetiti ostacima hrane, spužvicama za suđe i radnim površinama.

 

 

Hrana

Hrana koja je preko noći ostavljena izvan frižidera i ostaci jela trebaju se odmah odstraniti i baciti u kantu za smeće ili u toalet. Ostavljena na sobnoj temperaturi, hrana postaje idealna za razmnožavanje bakterija. Tanjire i posude sa ostacima hrane potrebno je odmah oprati.

 

 

Spužvica za suđe

Prosječna spužvica za pranje suđa prljavija je od prosječne zahodske školjke. Kuhinjske krpe i spužve su uglavnom mokre i tople, te kao takve predstavljaju idealno stanište za bakterije. Svakodnevno ih je potrebno dobro oprati nakon upotrebe i staviti na suho mjesto (nikako ne u sudoper).



Spužve je također moguće oprati i u mašini za pranje suđa i osušiti u mikrovalnoj na 30 sekundi.

Pranje spužvica za suđe deterdžentom i toplom tekućom vodom uništava većinu mikroba, ali samo ako to radite redovito i temeljito. Kako su takve spužve jeftine, dobro ih je često mijenjati (barem svake tri sedmice), jer su one po najnovijim istraživanjima predmeti s uvjerljivo najviše mikroorganizama u domu.

Radne površine

Površine u kuhinji, koje se koriste za pripremanje hrane, potrebno je svakodnevno čistiti, jer predstavljaju plodno tlo za razmnožavanje bakterija. Dijelovi kuhinje koji se ne čiste redovno savršeno su mjesto za razvoj zloglasne bakterije e.coli.



Njoj pogoduje vlažnost koja uvijek vlada u kuhinji, a prljave sitnice i čestice hrane dat će joj snagu dok se ne ustremi na nešto primamljivije - domaćina. Zato je redovno čišćenje kuhinje obavezno.