Zagorjelo suđe zna biti prava noćna mora, ali uz nekoliko jednostavnih i prirodnih trikova može zablistati bez previše truda. Umjesto jakih hemikalija, posegnite za onim što već imate u kuhinji — soda bikarbona, sirće, limun i blago sredstvo za suđe.
Soda bikarbona i sirće
Najbolje za: nehrđajući čelik
Potrebno:
-
Sirće
-
Soda bikarbona
-
Četka za ribanje
-
Deterdžent za suđe
U zagorjelu šerpu dodati jednake dijelove sirćeta i vode, pa pustiti da proključa. Kada zavrije, skinuti s vatre i dodati dvije kašike sode bikarbone. Ostaviti da odstoji 15-ak minuta. Zatim šerpu ohladiti da se ne opečete i izribati. Za tvrdokornije naslage, postupak ponoviti.
Topla voda i blago sredstvo za pranje suđa
Najbolje za: posuđe s neljepljivim premazom i keramiku
Potrebno:
-
Blagi deterdžent za suđe
-
Meka, prirodna ili najlonska spužva
Šerpu oprati toplom vodom i blagim deterdžentom koristeći mekanu spužvu. Ukoliko ima ostataka, posudu napuniti toplom vodom i ostaviti da se namače 15-20 minuta prije ponovnog pranja.
Limun
Najbolje za: lijevano željezo
Potrebno:
-
Limun ili limunov sok
-
Četka za ribanje
Limun izrezati na kriške i staviti u šerpu. Doliti nekoliko centimetara vode i kuhati 5-10 minuta. Kada se zagorene čestice odvoje, šerpu isprati, a ostatke očistiti četkom.
Cola
Najbolje za: sve vrste posuđa osim s neljepljivim premazom
Potrebno:
-
Cola
-
Spužvica za ribanje
U šerpu uliti Colu i zagrijavati na laganoj vatri 15 minuta. Nakon toga posudu isprati i izribati spužvom. Treba paziti da se Cola ne ukuha previše jer može postati ljepljiva.
Deterdžent za suđe i sirće
Najbolje za: posuđe s neljepljivim premazom
Potrebno:
-
Deterdžent za suđe
-
Mekana spužva
-
Sirće
U šerpu dodati tople vode i malo sredstva za suđe, pa lagano ribati mekanom spužvom. Za tvrdokorne mrlje prokuhati mješavinu vode i sirćeta, pa ostatke hrane ukloniti kuhačom.
Sapun za suđe i soda bikarbona
Najbolje za: keramiku, bakar i aluminij
Potrebno:
-
Deterdžent za suđe
-
Soda bikarbona
-
Mekana spužva
Za keramičke posude:
Pomiješati sredstvo za suđe s toplom vodom, izribati mekom spužvom. Za tvrdokorne mrlje napraviti pastu od sode bikarbone i vode, ostaviti 20-30 minuta, pa isprati.
Za bakrene posude:
Napraviti smjesu sode bikarbone i vode. Posudu oprati toplom vodom i deterdžentom, pa nanijeti pastu od sode na naslage. Ostaviti 15 minuta i potom nježno očistiti kružnim pokretima.
Za aluminijske posude:
Šerpu napuniti vrućom vodom i nekoliko kapi deterdženta. Ostaviti da odstoji 30 minuta, a zatim izribati. Ako naslage ostanu, upotrijebiti pastu od vode i sode bikarbone.
Soda bikarbona
Najbolje za: keramiku
Potrebno:
-
Soda bikarbona
-
Mekana spužva
Napraviti pastu od pola šolje sode bikarbone i tri kašike vode. Nanijeti na zahvaćena mjesta, ostaviti najmanje 20 minuta, pa isprati i obrisati.