Umjesto da bacite kore od voćki, iskoristite ih kako biste izvukli maksimum iz hrane. Korice mogu jela učiniti ukusnijima i raznovrsnijim, a dom mirisnim i čistim.
Iz naizgled nejestivih dijelova izvucite maksimum i smanjite otpad u domu.
Uz prave ideje možete iskoristiti kore u potpunosti. Poznato je da se u njima nalazi mnoštvo prehrambenih vlakana, vitamina i antioksidansa, kao i mnoštvo aromatičnih spojeva. One donose novu hranu i začine u dom, mogu se koristiti i kao prirodni preparati za kožu, ili pak kao kuhinjski pomagači.
Ako je hrana tretirana hemijskim supstancama, namirnice stavite u posudu sa zasoljenom vodom, pustite da odstoje oko 30 minuta i zatim ih isperite vodom. Toksini bi trebali nestati.
Arancini i limuncini
Narandžina kora bogata je moćnim antioksidansima, a koji bitno utječu na smanjenje holesterola. Prema nekim istraživanjima antioksidanti koji se nalaze u njenoj kori puno su jači od onih u iscijeđenom soku. Najbolje je ubaciti cijelu koricu u sokovnik i tako iskoristiti sve što skriva ova bogata kora. Samo je nemojte zaboraviti dobro oprati prije.
Umjesto da kupujete nezdrave slatkiše u trgovinama, napravite svoje s narandžinom korom.
Pripremite kandirane narandže, marmelade ili slatki sirup za čaj. Naribanu koricu također možete dodati u karfiol ili kolače kako biste obogatili jelo i dobili finu aromu. Može se još iskoristiti i za aromatiziranje sirćeta, a sve što pritom trebate učiniti je nasjeckanu koru dodati u destilovano sirće, pričekati do dvije sedmice da se arome otpuste te naposljetku procijediti tekućinu.
Arancine, kao i limuncine - ušećerene komadiće narandžine kore, vrlo je jednostavno pripremiti kod kuće.
Ovaj specijalitet su kore, od narandže ili limuna, skuhane i uvaljane u šećer. Umjesto bijelog šećera možete koristiti zdraviju alternativu poput kokosovog šećera. Od sastojaka treba vam kora od otprilike 1 kg narandži ili limuna te 2 čaše šećera, količina šećera u gramima neka bude otprilike jednaka količini kore, dodajte još pola čaše vode i komadić mahune vanilije. Narandže i limune operite i ogulite. Koru narežite na trakice i stavite u zdjelu. Zdjelu napunite vodom tako da kore budu potopljene. Pustite da prokuha i kuhajte još tri minute, zatim iscijedite i ponovite postupak još dva puta. Višestruko kuhanje služi da bi se smanjila gorčina iz narandže.
Koru narezanu na tanke trakice zakuhajte, potopljene u minimalnoj količini vode u koju ćete otopiti šećer. Po želji možete dodati komadić mahune vanilije. Otopinu šećera će korica upiti i napraviti ih ljepljivim. Nastavite kuhati 30 do 45 minuta dok korice ne počnu izgledati staklasto. Potom ih ocijedite i uvaljajte u šećer na masnom papiru. Sušite korice oko dva dana i spremite u posude. Dobili ste zdraviju i domaću poslasticu.
Narandžina kora s čokoladom
Narandžinu koru premažite slasnim premazom čokolade i ostavite da se osuši. Iskoristite isti recept kao i za arancine, a zatim otopite i prekrijte mliječnom ili tamnom čokoladom. Savršeno kao poklon, grickalica ili zdravija poslastica.
Začini od limuna
Naribajte koricu limuna koju ćete iskoristiti kao začin. Dodajte začine kuhanim žitaricama, ubacite ih u kus kus ili bulgur, u čorbe i variva. A limunova korica odavno je savršen dodatak palačinkama, kolačima, keksićima i svim slasticama. Umjesto žvakaće gume, ostružite bijeli dio sa svježe kore limuna i žvačite je za svježi i mirisni dah.
Limun za čišćenje
Zahvaljujući koncentraciji limunske kiseline i mirisu koji osvježava, korice limuna su savršene za čišćenje prostora, poput kuhinje i kupatila. Jedan od načina je da utrljate koru na slavine, vrata od tuš kabina i sudopere, a zatim isperite. Ako volite koristiti prirodna sredstva za čišćenje koja sadrže jabučno sirće, onda pri sljedećem čišćenju ubacite koju limunovu koricu i promiješajte te uživajte u mirisu.
Jabuka
Jabuka je škrinja s blagom, njen plod je bogat vlaknastim tvarima, vitaminima, mineralima i kiselinama. Kora jabuke sadrži dosta više vitamina nego plod jabuke, ona sadrži i pektin, vlakno koje na sebe veže toksine i pomaže crijevima. Osim toga, kora sadrži kiselinu koja kontrolira nivo holesterola i šećera u krvi te jača i štiti mišiće tijela od propadanja.
Jabuku kada god možete jedite s korom kako biste iz nje izvukli maksimalne dobrobiti. Za slatki, hrskavi međuobrok, umjesto klasičnih nezdravih grickalica, prenamijenite kožu jabuke pekući je u ukusni čips. Ako volite nešto slađe, pomiješajte šećer i cimet, ravnomjerno pospite po korama i pecite 30 minuta.
Bananina kora
Unutrašnjost kore od banane savršen je čistač cipela kao i biljaka, utrljajte ju na staru obuću i po listovima biljaka te ih pobrišite krpom. Postupak će ulaštiti cipele i oživjeti biljke jer banane su bogate kalijem, koji je odličan sastojak sjajila za cipele i blagotvoran nutrijent za biljke. Ne samo da će cvijeće zasjati nego ćete ga i zaštiti jer je kora banane prirodno gnojivo i pesticid.
Avokadova kora
Hidratantna svojstva avokada poznat su sastojak mnogih preparata koji se koriste u kozmetičke svrhe. Sami možete iskoristiti njegovu koru tako što ćete njenu unutrašnjost utrljati na kožu i ostaviti nekoliko minuta, a zatim isprati. Prirodan piling vrlo je jednostavan uz pomoć avokada.
Kora od grejpa
Napravite zdrav i ukusan čaj od grejpa. Jednostavno njegovu koru ubacite u vrelu vodu i pustite da se kuha otprilike 15 minuta, po želji ga zasladite medom. Korica grejpa je bogata vlaknima, zato ju sačuvajte i iskoristite.