Dobra je ideja svakih šest mjeseci obaviti čišćenje ormarića sa začinima kako biste bili sigurni da kuhate sa onim svježima. Međutim, one kojima je istekao rok ne morate baciti nego ih iskoristite u druge svrhe.
1. Mirisna svijeća
Da biste je sami napravili, rastopite sojin vosak, kokosovo ulje i začine poput đumbira, cimeta, klinčića i ekstrakta vanilije u loncu. Zatim polako ulijte smjesu u staklenu posudu otpornu na toplinu, poput staklenke.
2. Prirodna boja
Odaberite šarene začine poput kurkume, latica šafrana i paprike te svaki posebno zamotajte u gazu. U loncu zakuhajte vode, ubacite jedan od začina i ostavite da krčka oko sat vremena. U vodu dodajte jednu šalicu bijelog octa, a zatim stavite tkaninu koju želite obojiti i pustite da se krčka oko 30 minuta.
3. Spriječite insekte
Napravite vrećice od sušenog bosiljka, lovora, kopra, lavande, ruzmarina, bijelog luka ili timijana i stavite ih na mjesta gdje se bube i kukci rado skupljaju.
4. Napravite sapun
Začini divno mirišu u sapunu, a zrnasti komadići će djelovati kao prirodni piling.
5. Osvježite prostor
Mnogi začini, poput kadulje, timijana i origana, imaju prirodne dezodorirajuće učinke. Ulijte ih u malu vrećicu i objesite u pljesnivim područjima vašeg doma, poput podruma ili garaže, kako biste osvježili prostor.