Iskusni kuhari znaju mnogo trikova koji život čine jednostavnijim. Ove male tajne, za koje većina vas vjerovatno nije znala, znatno će vam olakšati kuhanje.

 

Kako tortu održati mekanom

Prekrijte kriškama hljeba izložene dijelove torte i pričvrstite ih čačkalicama. Hljeb će se osušiti, ali će torta ostati mekana i svježa.

 

Kako ispržiti ribu na roštilju, a da se ne zalijepi

Stavite file ribe na kriške limuna i ona se neće zalijepiti za roštilj, a imat će interesantan ukus.

 

Kako brzo oguliti đumbir

Pokušajte sa kašikom. Dobit ćete lijep komad đumbira sa vrlo malo otpada.

 

Kako jaja održati duže svježim 

Istrljajte jaja biljnim uljem prije nego ih stavite u frižider. Tako će ostati svježa još nekoliko sedmica.

 

Kako spriječiti banane da se osuše

Prekrijte peteljku banane plastičnom folijom i one će biti svježe još 3-4 dana.

 

Kako otopiti zaleđen puter

Da biste zaleđeni puter omekšali, zagrijte čašu i stavite je na komad putera. Pod čašom, puter će se početi topiti nakon nekoliko minuta.

 

Kako zadržati kolačiće hrskavim

Hrskavi kolačići su ukusni, ali jedino kada su svježi i nisu suhi. Da se to ne bi desilo, stavite krišku jabuke sa njima u staklenku. 

 

Kako ukloniti košpice iz višnje

To jednostavno možete učiniti uz pomoć boce i slamke. Stavite višnju na grlić boce i pritisnite košpicu slamkom. 

 

Šta uraditi kada se med kristalizira

Otopite ga u šerpi sa vrućom vodom. Ponovo će postati tečan i neće izgubiti korisna svojstva.

 

Ne dozvolite da se bijeli i crveni luk ubuđaju

Držite ih u probušenim papirnim vrećicama kako se ne bi brzo pokvarili.

 

Kako začine zadržati svježim i zelenim

Peršun, kopar, bosiljak, mladi luk i druge biljke će trajati puno duže ako ih prekrijete plastičnom folijom i stavite u frižider.

 

Kako oguliti bijeli luk u nekoliko sekundi

Da biste brzo ogulili luk, stavite ga u zatvorenu teglu i jako protresite. Sam će se oguliti.