Farbanje uskršnjih jaja je omiljena blagdanska tradicija za djecu i odrasle. Umjesto jednoličnih i jednobojnih jaja, ove godine napravite razigrani i višebojni izgled vaše kreacije. Dodajte maslinovo ulje u boju kako biste kreirali izgled mramora.
Potrebni materijal
- jaja
- tečna boja za hranu (crvena, žuta, plava i zelena)
- maslinovo ulje
- destilovano bijelo sirće
- šolje ili male zdjele (jedna za svaku boju)
- papirni ubrusi
- viljuška (jedna za svaku boju)
- čajna kašika
- supena kašika
- mezura
- velika šerpa sa poklopcem
- štipaljka ili kašika sa prorezom
Tvrdo skuhajte jaja
Stavite jaja u jedan red u duboku šerpu. Napunite je hladnom vodom - jaja bi trebala biti u potpunosti potopljena. Nakon što jaja prokuhaju u otvorenoj šerpi, sklonite je sa vatre i stavite poklopac. Kuhajte jaja narednih 12 minuta. Štipaljkom ili kašikom sa prorezom pažljivo izvadite jaja iz šerpe i stavite ih na peškir da se ohlade.
Pomiješate ulje, vodu i farbu za jaja
Dodajte pola šolje vode u male zdjele i grijte ih u mikrovalnoj pećnici dok ne voda ne prokuha. Izdvadite ih i dodajte jednu čajnu kašiku bijelog sirćeta, 1 supenu kašiku maslinovog ulja i najmanje 20 kapi boje za jaja. Promiješajte. Budući da se ulje i voda ne mogu 'sastaviti', maslinovo ulje će plutati na površini.
Uvaljajte jaja u ulje
Viljuškom 'razbijte' maslinovo ulje koje pluta u šolji i pažljivo okrećite jaja prije nego ih potopite. Savjet: Maslinovo ulje će napraviti mjehuriće na površini jajeta koje će spriječiti boju da prodre u ljusku. Na ovaj način napravit ćete mramorni efekat.
Sklonite jaja i ostavite ih da se osuše
Ukoliko želite pastelne boje, jaja kratko ostavite u ovoj smjesi. Za jače, punije nijanse, jaja držite duže. Viljuškom izvadite jaja i stavite ih na papirni ubrus. Pažljivo obrišite maslinovo ulje sa ljuske. Ostavite jaja da se osuše.
Višebojni efekat
Ukoliko ste zadovoljni jajima koje ste napravili, onda ste završili sa bojenjem. Ukoliko želite nešto zanimljiviji, višebojni efekat, ponovite proces u drugoj boji. Savjet: Ukoliko jaja ne postižu isti mramorni izgled kao sa prvom bojom, dodajte još jednu supenu kašiku maslinovog ulja u boju.
Ponosno ih izložite
Izložite vaša jaja u plitku posudu ili korpicu. Savjet: Preporučuje se da kuhana jaja stavite u frižider ili konzumirate najkasnije dva sata nakon kuhanja. Ukoliko su u frižideru, tvrdo kuhana jaja možete jesti i sedmicu dana nakon kuhanja.