Vjerovatno ste naišli na "hygge" u posljednjih nekoliko godina, ali ovaj danski koncept može biti teško razumjeti. Izgovara se "hoo-ga", ne može se definisati jednom riječju, već predstavlja sveukupni osjećaj udobnosti.

hygge1

Zamislite dobro namješten krevet, prekriven udobnim jorganima i dekama, šolja svježe skuhanog čaja i vaša omiljena knjiga dok vatra bukti u pozadini. To je hygge, i vjerovatno ste to iskusili, a da to niste znali.

Postoji mnogo načina da prihvatite hygge u svom prostoru, ali sve se svodi na stvaranje prijatnog, toplog i opuštajućeg okruženja u vašem domu. Najbolji dio hyggea je to što nije potreban veliki dom da bi se to postiglo. Ustvari, neki od najboljih hygge prostora su mali. Ako želite da svom malom prostoru dodate malo smirujuće danske udobnosti, evo šta možete uraditi.

Instant hygge sa svijećama

Jedan od najjednostavnijih načina da svom prostoru dodate osjećaj hyggea je postavljanje puno mirisnih svijeća, kao što se vidi na ovoj fotografiji. Svijeće su neophodne za hygge iskustvo, nudeći jedan od najjednostavnijih načina da dodate toplinu malom prostoru. Uredno ih rasporedite na policu za knjige, stočić za kafu ili oko kade sa kupkom i vidjet ćete kako se Danci opuštaju.

hygge2

 

Fokusirajte se na svoju posteljinu

Budući da hygge potječe iz Skandinavije, ne čudi što počiva na principu minimalizma u modernom stilu. Ova spavaća soba je baš hygge jer je nenatrpana, ali udobna, sa nekoliko slojeva tople posteljine. Uključite hygge u svoju spavaću sobu u dva koraka: prvi, očistite prostor od nepotrebnih stvari. Drugi, pretrpajte ga slojevima posteljine i deka. Ako je previše toplo za teške prekrivače, fokusirajte se na lagane, prozračne slojeve koje možete ukloniti po potrebi.

hygge3

 

Prigrlite otvoreni prostor

Od 2018. godine, na Instagramu postoji skoro tri miliona #hygge hashtagova, ispunjenih fotografijama udobnih deka, vatre i kafe - i jasno je da trend ne blijedi. Mnoge od ovih hygge ideja najbolje se praktikuju zimi, ali ova dobro funkcioniše tokom cijele godine. Zelenilo može biti nevjerovatno umirujuće, pročišćava vaš zrak i čini sobu kompletnom. Primijenite ovu ideju uz pomoć neke od biljaka za pročišćavanje zraka u svom malom prostoru.

hygge4

 

Kuhajte u kuhinji ispunjenoj hyggeom

U knjizi "How to Hygge", norveška autorka Signe Johansen nudi bogate danske recepte koji održavaju vašu rernu toplom i podstiču hygge entuzijaste da proslave "radost fike" (uživanje u kolaču i kafi sa prijateljima i porodicom). 

Većina hyggea se odnosi na uvažavanje malih stvari u životu. Bilo da se radi o najboljoj torti uz kafu koju ste ikada imali ili jednostavnom razgovoru sa svojim najboljim prijateljem, možete prihvatiti ovaj koncept samo uživajući u svakom danu svog života.

hygge5

 

Hygge kutak za čitanje

Dobra knjiga je bitan element hyggea, a ima li boljeg načina da se podstaknu svakodnevna književna uživanja od sjajnog kutka za čitanje? Ova preslatka biblioteka je dokaz da vam nije potrebno puno prostora za stvaranje udobnog prostora za čitanje. Ustvari, kućna biblioteka je još udobnija kada je neobična i kompaktna.

hygge6

 

Hygge ne zahtijeva namještaj

Uobičajena zabluda je da vam je potrebna kuća puna modernog skandinavskog namještaja da biste prihvatili hygge. Iako bi vaš dom trebao biti nenatrpan i minimalistički, filozofija zapravo ne zahtijeva nikakav namještaj. Ovaj privlačan i ugodan životni prostor je oličenje hyggea. Ako ne možete da stavite moderan namještaj u svoj mali prostor, nekoliko podnih jastuka (i puno vruće čokolade) je sve što vam treba.

 hygge7

 

Prigrlite hobije poput pletenja

Nakon što uredite svoj dom, imate odličan izgovor da ostanete kod kuće i naučite nekoliko novih zanata. Pletenje je jedan od najboljih hobija za hygge ugođaj u malim prostorima, jer je ugodno i može pružiti istinsko zadovoljstvo bez puno prostora. Ako nikada prije niste pleli, lako možete naučiti koristeći online savjete iz udobnosti svog doma inspiriranog danskim hyggeom. 

hygge8

 

Fokusirajte se na osvetljenje

Zar vas ovaj udobni kauč ne poziva da se sklupčate uz sjajnu knjigu? Dodajte kafu i lampice na okvir kreveta ili iznad stolice za čitanje za potpuni hygge efekat. Pravo osvjetljenje može odmah učiniti da se prostor čini toplim i privlačnim, a najbolje od svega je što vam nije potreban dodatni prostor za igranje s ovim izgledom.

hygge9

 

Kome treba trpezarijski sto?

Ako pretražujete "hygge" na Instagramu, naići ćete na bezbrojne fotografije ljudi koji uživaju u doručku u krevetu. Mnogi mali prostori se odriču formalnog trpezarijskog stola, ali kada živite hygge, ne morate da se okupljate oko stola.

hygge10