Stiže nam Božić i Nova godina i već smo svjesni kako ćemo kao pojedinci, jednako kao i društvo pokleknuti i prekršiti ekološka pravila koja smo s vremenom uvodili.

Povećana konzumacija mesa, kupovina velikog broja poklona, papira za pakovanje, dekoracija, hiljade božićnih jelki odbačenih na kraju svake blagdanske sezone … Očito je, Božić je užasan za našu planetu, količina smeća naglo naraste, a CO2 otisak drastično se poveća.

Naravno da nećete na porodičnom okupljanju početi svima soliti pamet o lošim navikama koje imaju, ali za početak pokušajte na njihovo ponašanje utjecati svojim primjerom i ponuditi im neka nova moguća rješenja. Prvi korak je dakle sam postati osobom koja uspijeva provesti koliko toliko zeleni Božić. Evo nekoliko savjeta kako to postići.

Papir

Svake godine nakon blagdana na smetljištima se nađu milioni tona dodatnog smeća. Jedan od glavnih razloga je korištenje nepotrebnih količina papira. Promislite samo koliko ukrasnog se iskoristi na pola sata dok ga neko ne pokida i ostane zauvijek zaboravljen. I božićne čestitke koje dobijamo od udaljenih članova porodice, koliko god nam bile drage, najčešće bacimo jer ih više nemamo gdje čuvati. Uz to se za 3 hiljade čestitki mora posjeći jedno stablo. Zamislite koliko je to drveća sve zajedno. Pokušajte naći reciklirani papir za pakovanje i čestitke ili naprosto poklon stavite u vrećicu koja se može iskoristiti još koji put. Dobra ideja za ukrašavanje poklona je i omot od tkanine koju možete dobiti od odjeće koju ste slučajno uništili i nema joj spasa.

 

Dekoracije

Božićne dekoracije uglavnom su napravljene od plastike što je već u samom startu, proizvodnji - loše, a pored toga često do nas moraju doputovati iz Kine što je još gore, a zatim ih nerijetko nakon jedne sezone bacamo, što je pak najgore od svega jer proizvodimo dodatno smeće. Zašto umjesto toga ne pokušati napraviti svoje ukrase za bor?

Osim što će dekoracije iz kućne radinosti biti posebnije, čitav proces može biti prilika za zabavno porodično druženje. Umjesto da kupite plastične materijale za izradu ukrasa, možete ih pokupiti u parku ili u šumi. Bilo da se radi o žirevima, češerima ili kestenju uz malo boje ili neku vrpcu izgledat će sjajno.

Ako bor kitite na badnjak, napravite kekse koji se mogu objesiti na bor tako da ne ostare previše prije nego što ih budete skinuli. Efektno će izgledati i sušeno voće ili bilo kakvi jestivi ukrasi, npr. šarene lizalice ili čokoladice s omotom.

 

Bor

Najbolje rješenje je pravi bor posađen u lončanici koji poslije toga negdje možete posaditi. Ako se, pak, dvoumite između bora koji ćete odbaciti nakon upotrebe ili kupovine plastičnog bora u izbor uzmite period koliko ćete godina plastični bor koristiti jer sve ispod osam zapravo nema smisla i onda je bolji pravi bor. Kod njegove kupovine odmah razmislite i gdje biste ga poslije mogli odnijeti na reciklažu, što vam možda može otkriti i prodavač.

 

Pokloni

Svi smo se našli u situaciji da se poklonima koje dobijemo lažno razveselimo i onda ih više nikada ne pogledamo. Da ne govorimo koliko samo mala djeca dobiju stvari, često igračaka, a s nekim se ponekad ni ne stignu poigrati. Dobra ideja bila bi da se umjesto toga organizira razmjena igračaka među djecom ili da se barem s jednim dijelom svoga društva dogovorite da si međusobno morate pokloniti nešto što otprije imate u svojoj kući, bilo da se radi o knjizi koju ste pročitali i ne namjeravate opet, očuvanom komadu odjeće koji više ne nosite ili pak vazi koja kupi prašinu, a savršeno bi izgledala u nečijem tuđem stanu.

 

Hrana

Koliko ljudi konzumiraju hrane životinjskog porijekla posve je neodrživo za planetu, a u vrijeme Božića to odlazi u ekstreme. Nakon 10 dana koliko realno traje blagdansko prežderavanje svima nam se čini da više nikada nećemo moći ništa staviti u usta, a posebno ne meso. Zašto se dovoditi u takvu situaciju? Umjesto da napravite pet jela koja sva uključuju meso ili ribu, pripremite i neko vegetarijansko jelo. Ne morate ga tako ni predstaviti ostalima jer recepata ima toliko inovativnih i ukusnih da nitko neće primijetiti da u tom jelu nešto 'fali'.