Sigurno imate pouzdanu tavu koju koristite uprkos tome što je malo izgrebana i uništena.

tava

Međutim, doktor je upozorio da sentimentalnost kada je u pitanju pribor za kuhanje zapravo može naštetiti vašem zdravlju čak i da vas dovede u opasnost od raka.

Doktorica Poonam Desai objavila je videosnimak objašnjavajući zašto brzo baca svoje izgrebane neljepljive ili keramičke tave.

Ona je rekla da ne koristi tave sa neprijanjajućim slojem koje su zadržale ogrebotine, jer mogu da ostave milione mikroplastike u našoj hrani.

Mikroplastika predstavlja sitne plastične čestice, veličine manje od pet milimetara i često nevidljive golim okom. Mogu nastati kao rezultat razgradnje veće plastike, ali su također prisutne u odjeći i kućnim proizvodima.

Prema riječima Desaiju, oni su "endokrini disruptori" i mogu uzrokovati hormonsku neravnotežu, probleme s plodnošću, pa čak i povećati rizik od raka.

Vaš endokrini sistem je mreža žlijezda i organa smještenih u cijelom tijelu i odgovoran je za regulaciju niza tjelesnih funkcija kroz oslobađanje hormona.

Posude su obložene teflonom kako bi se spriječilo zagorijevanje hrane prilikom kuhanja. Čestice otporne na toplinu koje se koriste za stvaranje neljepljivog sloja nazivaju se Per-i polifluorirane tvari (PFAS) - također poznate kao zauvijek hemikalije.