Ulaganjem u čistoću ne samo da će vaš dom izgledati uredno, već je redovna i pravilna higijena jedna od najsnažnijih mjera zaštite od štetnika – posebno glodara koji su poznati prenosnici zaraznih bolesti, uključujući i opasnu leptospirozu.

pacovi

 

Zašto je pojava glodara problem?

Glodari se najčešće pojavljuju u prljavim, zapuštenim i neurednim prostorijama gdje lako pronalaze hranu, vodu i skrivališta. Ostaci hrane, mrvice, otvorene vreće i neuredne ostave predstavljaju pravi mamac za njih. Kako Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo navodi, njihovo prisustvo u domu može biti neugodno i opasno za zdravlje ukućana.

Osim što stvaraju neugodnosti, glodari su rezervoari i prenosnici brojnih bolesti kao što su leptospiroza, hemoragična groznica, bruceloza i druge.

 

Kako spriječiti njihovu pojavu?

Prvi i najvažniji korak u prevenciji je redovno održavanje čistoće u domu, podrumima i svim pomoćnim prostorijama. Glodari traže hranu i sklonište – uklonite sve što ih može privući:

  • Zatvorite sve pukotine i rupe u zidovima i podovima kako biste spriječili njihov ulaz;
  • Hranu, piće, posuđe i pribor čuvajte u dobro zatvorenim posudama zaštićenim od kontaminacije prašinom i izlučevinama glodara;
  • Nikada ne ostavljajte smeće u ostavama, podrumima, garažama, tavanima ili vikendicama;
  • Odlagališta i gomile materijala koje glodari mogu koristiti kao sklonište držite najmanje 50 metara udaljeno od stambenih objekata;
  • Provodite redovne mjere uništavanja glodara – deratizaciju, uz odgovarajuće upozorenje ukućanima, posebno djeci, i oprez s kućnim ljubimcima.


Šta raditi ako sumnjate na prisustvo glodara?

Ne dirajte uginule glodare ili njihova gnijezda golim rukama. Ako čistite prostorije koje dugo nisu korištene (tavan, garažu, šupu), obavezno koristite zaštitnu opremu – maske, rukavice – i čistite vlažno kako biste spriječili širenje prašine i potencijalnih zaraza.

Dezinfekciju prostora i predmeta provodite uz pomoć stručnih službi koristeći hlorne preparate.


Važnost higijene hrane

Pored čišćenja prostora, vrlo je važno i pravilno pranje voća i povrća koje konzumirate. Svježi proizvodi mogu doći u kontakt sa urinom glodara i raznim štetnim mikroorganizmima, pa je temeljito pranje neophodno za sigurnost hrane.

Najefikasniji i najjednostavniji način pranja svježih proizvoda je ručno pod hladnom, tekućom vodom, trljajući površinu rukama dok ne izgleda čisto. Nemojte koristiti deterdžente ili izbjeljivače, jer mogu biti štetni i promijeniti okus hrane.

Sirće i soda bikarbona ponekad se koriste za dodatnu dezinfekciju, ali prema istraživanjima, sama voda je i dalje najbolji način za uklanjanje prljavštine i pesticida sa svježeg voća i povrća.

Za lisnato povrće poput salate, brokule ili kelja, listove odvajajte i ispirajte pojedinačno, a oštećene dijelove odbacite jer su najrizičniji za bakterijske kontaminacije.

Ulaganje u higijenu i održavanje čistoće nije samo estetsko pitanje – to je najvažnija preventiva u zaštiti zdravlja vaše porodice. Spriječite pojavu glodara na vrijeme i osigurajte siguran i zdrav dom!