Smrdljivi martini ili smrdljive stjenice se pred zimu spremaju za tzv. 'prezimljavanje' te zbog toga ulaze u tople prostore: stanove, kuće i slično.

smrdljivastjenica3

Repelenata za zaštitu od njih nema, a jedina zaštita su postavljenje mreža na prozore i zatvaranje prozora, rekla je svojedobno doc. dr. sc. Ivana Pajač Živković iz Zavoda za poljoprivrednu zoologiju na zagrebačkom Agronomskom fakultetu na tvrdnju da mnogi ovih dana doživljavaju najezdu tih buba u stanovima.

Dodaje kako one ulaze kroz pukotine na fasadi ili u svaki prostor koji nije dobro izoliran, pa je potrebno popraviti sva oštećenja kako bismo spriječili njihov ulaz.

smrdljivastjenica2

Iste navike imaju i domaće i strane vrste, većinom iz porodice Pentatomidae u koju pripadaju smrdljivi martin (Raphigaster nebulosa), smrdljiva greta (Dolycoris baccarum), što su naše domaće vrste. Posljednjih godina susrećemo i stranu vrstu (Halyomorpha halys) porijeklom iz Kine, Japana, Koreje i Tajvana.

"Kad se osjećaju ugrožene, ispuštaju miris, pa ako ih želite ukloniti iz prostora nemojte ih dirati golim rukama već se zaštitite jednokratnim rukavicama", savjetuje sagovornica. Također, nastojte ih ne stiskati i ne dodirivati previše, kako ne bi ispustile miris, kojeg se teško riješiti satima, pa je najbolji način da ih izbacite iz stana to da ih podignete na list papira i izbacite kroz prozor.

smrdljivastjenica4

Nerijetko se nastanjuju u vrtovima, vrtnim kućicama ili podrumima. Među najdražim biljkama su im rajčice, mahunarke i paprike, pa na ovim kulturama mogu napraviti štetu, jer isisavaju sok iz cvijeta i plodova. Vrtlari ih se mogu probati riješiti otopinom sode bikarbone u vodi, s kojom će pošpricati biljke, ili hemijskim sredstvima, no kako brzo stječu otpornost, zaštita često nije učinkovita.

U narodnoj predaji tvrdi se da smrdljivi martini ne vole miris mente i češnjaka, pa vrijedi pokušati s tim da u vodu umiješate nekoliko kapi ulja od mente i time s vanjske strane pošpricate okvire prozora ili vrata od terase.

Priroda i prirodni pripravci za borbu protiv smrdljivih martina

Menta (biljka ili eterično ulje)
Miris mente je većini ugodan, ali smrdljivim martinima je izrazito odbojan. Ako ne želite biljku, možete nabaviti i eterično ulje mente, od kojeg se u kombinaciji s vodom može napraviti sprej. Njime poprskate sva mjesta koja bi smrdljivim Martinima mogla poslužiti kao ulaz u vaš dom.

Nasjeckani bijeli luk
Ove male zelene stjenice ne vole ni miris bijelog luka, pa ga je dobro narezati na sitno i postaviti na strateškim ulazima i prozorima kako bi odbio najezdu.

smrdljivastjenica1

Pripravak od ljuski luka
Uzeti 20 g ljuski luka, preliti sa 1 l vruće vode i ostaviti tokom 5 dana. Nakon toga procijediti i dobivenu tekućinu koristiti za tretiranje biljaka. Kod povećane količine smrdljivih martina biljke se trebaju špricati svaki dan (do 3 puta dnevno) u periodu od 5 dana.

Pripravak od čili paprika
Za pripremu ovog pripravka uzeti 100 g čili papričica i usitniti ih. Usitnjenu papriku preliti sa 1 l vode i kuhati sat vremena na laganoj vatri u poklopljenoj posudi. Ovako prokuhanu tekućinu ostaviti tokom dva dana, a nakon toga procijediti. Za tretiranje uzeti 100 ml dobijene tekućine i razrijediti sa 10 l vode.

Pripravak od sjemena gorušice
Sjeme gorušice samljeti u prah. Potrebno je 0,5 kg praha gorušice preliti sa 0,5 l vrele vode, dobro izmiješati i ostaviti da se ohladi. Tekućinu procijediti i doliti 9,5 l vode da ukupno imate 10 l tekućine kojom se špricaju napadnute biljke.