Postavljanje jastučića ne mora biti konzervativno i dosadno. Uz malo boja i materijala, u enterijer možete unijeti mnogo zabave i kreativnosti.

Dekor koji odiše nonšalantnim dizajnom sve se češće sreće u svjetskim magazinima o uređenju enterijera. Jastučići su sjajan način da se prostoru da nota šarmantnog, a sve to uz pomoć boja, oblika, materijala i ukrasa.

 

Boje

Posebnim slaganjem, odnosno neformalnim i neopterećujućim dizajnom poslaganih jastučića, u enterijeru se pravi akcenat na stil kućnog dekora. To je prizor prvenstveno ugodan za oči, ali on može dati dubinu i završnu tačku u izgledu jedne prostorije.

Šeme jastučića mogu biti u kontrastnoj ili komplementarnoj nijansi sa bojama sobe u kojoj se nalaze. Intenzivnije nijanse iste boje ili poigravanje sa kontrastima – svaki izbor ima svoje prednosti i efekte.

Ipak, jedno je sigurno, sa jastučićima i bojama prostor dobija na živosti i spriječava se blokada zvana "sivilo".

 

Oblici

Jastuci naslagani na sofi ili krevetu mogu da variraju u oblicima i formi. Oni ne moraju biti samo kvadrat i krug. Tu su najrazličitiji oblici poput srca, zvijezde, trougla i drugih. Također, njihove dimenzije su različite i poželjno je da budu što različitije, kako bi efekat bio što snažniji.

Potrebno je bez straha pristupiti ovom segmentu dekoracije. Na kraju krajeva, to nije stvar koja se ne može lako promijeniti. Bez eksperimentisanja nema ni rezultata, a oni kreativni mogu i sami da se odvaže na osmišljavanje ličnih varijanti.

 

Dekoracija

Šarmantno "zatrpavanje" sofe jastucima usko je povezano sa njihovim detaljima. Karneri, štras, kamenčići, cvjetići, šljokice – izbor je jako veliki.

Za spavaću sobu se preporučuju oni komadi koji imaju nešto više ukrasa i struktura, jer su oni uglavnom tu samo za ukras.

Za dnevnu sobu tu su oni nježniji, mekaniji komadi, jer se nerijetko na njima odmaramo i na njih naslanjamo. Prijatni dodir tkanine i šarm ušuškanog pomoći će svakoj prostoriji da izgleda vedrije, življe i ugodnije i za oko i za sjedenje.