window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-128943623-1');

Uređenje dnevnog boravka u kojem dominira plava boja je izazov koji je prihvatila stručna saradnica Enterijer.ba Lejla Tanović. Evo kakav je savjet dala čitateljki Mariji koja je poslala upit.

....................................................................................................

Pozdrav,

doselili smo u novi stan. Moj muž i naš sin prvačić. Sad je na redu uređivanje. Prilično sam neodlučna i voljela bih ako postoji mogućnost da mi malo pomognete savjetom kako i šta da napravim.

Naime trebali bismo odlučiti o rasporedu stvari u dnevnom boravaku s blagovaonskim stolom, o bojama zidova, tepihu, zavjesama ... Zavjese su panelne jer smo već stavili vodilicu na strop. Također bismo odabrali i lustere i dodatni namještaj.

Stavila sam u prilog slike stana. Garnitura ostaje, a sve ostalo se može mijenjati zajedno sa plavim zidovima. Želimo moderno za mladu obitelj. Voljela bih da sve nekako bude usklađeno.

Hvala unaprijed.

Marija

....................................................................................................

Poštovana Marija,

Sviđa mi se vaša sloboda u odabiru boja u sobi za dnevni boravak u kojem dominiraju tri boje, plava, bijela i smeđa.

Dobra ideja vodilja

Plava boja je možda preintenzivna za tako mali prostor ali predstavlja dobru ideju vodilju za njegov redizajn. Plava kao i sve njene nijanse djeluju smirujuće u prostoru i predlažem Vam da u sobi dominira okean plava, tako što će jedan najdominantiniji zid sobe biti u toj boji.

Koristite fototapete za taj zid, koji neće u potpunosti biti plave boje, nego će imati i male primjese bijele. Predlažem Vam da to bude zid u poleđini sofe, koji je trenutno bijele boje. Raspored namještaja je dobar i trebali biste ga upotpuniti jednostavnim, većim rasvjetnim tijelima. Zid uz koji je postavljena komoda sa TV-om trebao bi biti bijele boje.

Mijenjajte izgled enterijera po godišnjem dobu. Boja ima mogućnost utjecaja na raspoloženje, kao i na vizuelni izgled prostora. U sobi za dnevni boravak možete postaviti mnoštvo uzoraka na tu temu (foto tapete, jastuke, zavjese, stolnjake i tepih).

Ljetni i zimski enterijer

U ljetnim mjesecima kombinujte plavu, tirkiznu i bijelu boju koje zajedno djeluju hladno i osvježavajuće.

Zimi možete dodati detalje (umjetničke slike, rasvjetu, jastuke, prekrivače, tepih) toplih boja, crvene i narandžaste. Tako ćete stvoriti dinamičan enterijer i razbiti njegovu monotoniju.

Plafon obojite bijelom, pomiješanom sa bojom zidova u enterijeru (u vašem slučaju okean plavom) i tako ćete ostvariti u potpunosti usklađenu prostoriju.

U Vašem stanu učinite jednu prostoriju dominantnom - Vaš dnevni boravak, odabirom temeljne plave boje. U ostalim prostorijama smanjite taj intentitet, tako što će ta boja, naprimjer, u dječjoj sobi biti primjenjena kao sekundarna, izražena kroz detalje enterijera.

Sa okean plavom i bijelom se odlično slaže tamno smeđa boja, tako da se možete odlučiti i za tu kombinaciju.

Zavjese i tepih

Svjetlije zavjese valovitog oblika bi se uklapale u ovu priču kao i bijeli tepih preko cijele površine poda sobe. Preko tog tepiha možete staviti još jedan dosta manje površine u plavoj boji, naprimjer okruglog oblika.

Nadam se da će Vam navedene fotografije poslužiti kao inspiracija za uređenje Vašeg enterijera.

Mnoštvo ideja možete pronači na stranici www.belavida.ba, na kojoj bi izdvojila tri postavke ''Veni Vidi Viking'' u kojoj se nalaze odlični primjeri primjene okean plave boje u enterijeru, ''Svježina koralnih obala'' sa primjerima primjene tirkizne boje izvanredne za osvježenje enterijera u ljetnim mjesecima i ''Oblikovanje svjetla na švedski način'' sa prikazanim izuzetno jednostavnim i elegantnim rasvjetnim tijelima sa čijom primjenom se stvara otmjen, luksuzan i savremen izgled enterijera.

Prepustite se mašti i uživajte u daljem uređenju Vašeg enterijera.

Lijep pozdrav,

Lejla Tanović, mr. arh.
Stručna saradnica Enterijer.ba

Izvor fotografija:

http://www.designrulz.com/spaces-for-living/2011/09/design-dilemma-monochromatic-rooms/
http://paintedfurnitureonline.com/wp-content/uploads/2012/03/Cobalt-Blue-Painted-Interior-Ideas.png
http://fellenzer.org/style-statement-living-room-furniture.html/contemporary-living-room-design-with-abstract-painting-and-flower-decorations