window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-128943623-1');

Jelena Kačar Žarić savjetuje kako urediti mali prostor garsonijere tako da bude praktičan za život, ali istovremeno i estetski veoma dopadljiv. Ona preporučuje svijetle tonove, pravilne geometrijske forme i kvalitetnu rasvjetu.

.................................................................................

Poštovanje,

Kupio sam garsonijericu 24,5 m². Prostor je mali, no i njega treba znati funkcionalno urediti. Šaljem vam tlocrt stančića sa stranice firme koja gradi zgradu. Koliko sam uspio vidjeti danas, garsonijera nema pregradu u hodniku, koja je tlocrtom predviđena, što ne znači da je za dva mjeseca kada je useljenje planirano neće napraviti.

Molim vas za savjet za namještaj (šta uzeti: kauč ili ugao), gdje staviti frižider, da li je potrebna standardna kuhinja ili je dovoljan samo šporet i mala vitrinica za suđe. Da li da zidove ostavim bijele ili predlažete možda neke druge boje?

Gdje sa cipelama? Svaki savjet je dobrodošao!

Molim vas da mi odgovor posaljete na email ili da mi javite ako i gdje će biti objavljen na vašoj stranici.

Hvala mnogo!!!


Mirza M.

.................................................................................


Poštovani,

osmislite plan za uređenje stana po zonama:

1.zona ulaza (hodnik)
2.zona dobrodošlice (kuhinja)           
3.zona druženja (dnevna zona)

Neka se izbor boja i materijala provlači kroz sve zone, sa određenim detaljima koji odgovaraju karakteru svake zone zasebno.






 

Urednost hodnika

U zoni ulaza važno je da imate uredan plakar. Poželjno je i lijepo veliko ogledalo. Ukoliko imate mjesta, u hodnik se može smjestiti neka neobična stolica, stolić ili samo polica za sitnice poput telefona i ključeva.

Uski cipelar može naći svoje mjesto u hodniku ukoliko prostor za cipele nije već predviđen u plakaru.

Otvorena kuhinja

Kuhinja je ujedno i prolaz, pa je neizbježno saglediva. Više nije skriveni kutak, već potpuno otvorena i čini dio ambijenta. Zid nasuprot kuhinjskih elemenata možete razveseliti uokvirenim porodičnim fotografijama ili nekom zanimljivom tapetom.  

Iako je važno da lijepo izgleda, kuhinja ne smije izgubiti na svojoj funkcionalnosti.

Raspored elemenata od ulaza ka prostoru dnevne zone treba da bude sljedeći: frižider, sudoper, šporet. Poželjno je da se ovi elementi ne dodiruju, a kako nema puno prostora za dodatne elemente, biće dovoljno da između uklopite po jednu uspravnu ladicu.

Dobro će doći za odlaganje sitnica, a ujedno ćete razdvojiti električne uređaje. Sve elemente povežite jedinstvenom radnom pločom. Ovaj vid povezivanja učinit će kuhinju većom.



Izaberite elemente bez drški

Danas na tržištu postoji veliki izbor radnih ploča. Moj prijedlog bi bila masivnija ploča, a boju uskladite sa keramičkim pločicama i kuhinjom. Kako bi prostor vizuelno izgledao veći, neka kuhinjski elementi budu bez drški.

Posebnu pažnju posvetite i osvjetljenju kuhinje, kako zbog rada u kuhinji tako i zbog blizine dnevne zone. Linijsko osvjetljenje iznad radne ploče može ostvariti prijatnu atmosferu i u kuhinji, ali i u ostatku stana. Ukoliko ste u mogućnosti, počastite sebe i svoju kuhinju nekom ekskluzivnom slavinom. Jednostavne linije kuhinje time će dobiti traženi naglasak.





Umjesto stola, razmislite o varijanti kuhinje sa malim šankom i dvije visoke stolice. U ovom dijelu možete svojim gostima poslužiti piće dobrodošlice.

Dnevna zona je mjesto druženja i opuštanja. Ugaona garnitura, uredne police i niski stolić sasvim su dovoljni da ovaj prostor bude funkcionalan.

Birajte garnituru sa ladicom za posteljinu, stolić sa policom i točkićima. Police mogu biti u kombinaciji zatorenih i otvorenih površina.

Kod uređenja malih prostora treba primjenjivati pravilne geometrijske forme, svijetle boje, te dosta pažnje posvetiti rasvjeti. Potrudite se da u što većoj mjeri iskoristite prirodno svjetlo. Detaljima možete oplemeniti prostor i ušuškati atmosferu.

Pozdrav,

Jelena Kačar Žarić, d.i.a
Stručna saradnica Enterijer.ba

Izvori fotografija

http://interiors-and-design.blogspot.com/2011/06/interior-design-photography-alexander.html
http://img4-1.southernliving.timeinc.net/i/2008/03/nashville-house/cutting-board-l.jpg?400:400
http://design-is.in/wp-content/uploads/2011/03/fotografija-NIcolas-Matheus-300x214.jpg
http://yakal.net/

I vi možete dobiti BESPLATAN stručni savjet!

Pošaljite upit na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. koristeći upute objavljeneovdje. Nepotpuni zahtjevi neće biti odgovoreni.

Uzimajući u obzir veliki broj zahtjeva, odgovor ćete dobiti u roku od mjesec dana.

Sve odgovore objavljujemo u rubrici 'Pitajte, odgovaramo'.







Bela Vida Studio

Bela Vida Studio za projektovanje i izvođenje radova nudi efikasan, siguran i ekonomičan pristup uređenju domova i profesionalnih enterijera, uz poštovanje funkcionalnosti u uređenju i želja svakog klijenta.

Bela Vida Studio okuplja tim iskusnih, profesionalnih arhitekata i dizajnera koji posvećenim radom i zaganjem postižu vrhunske rezultate u arhitektonskim ostvarenjima na našem tržištu.