window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-128943623-1');

Ena Pašić, stručna saradnica Enterijer.ba, dala savjet čitateljki Asji kako urediti dnevni boravak u kojem je ugaona garnitura u kombinaciji žute i sive boje.

.........................................................................................................


Poštovani,

nedavno sam kupila ugaonu garnituru kao na slici, s tim da sam kupila još jedan žuti (boja senfa) dio (fotelju). Inače cijela garnitura je sastavljena od fotelja i lako se mogu praviti razne kombinacije. U sobi se još nalazi tv stalak, kao na slici 2., iznad TV plazma i mnogo slika na zidu.


Mene zanima koju boju tepiha da izaberem i kakve ukrasne jastučiće (jer ove na slici bih ipak presvukla u druge boje), i eventualno neki zaštitni prekrivač (barem na sjedeći dio), radi zaštite.

Zavjese nemam i ne želim ih. Želim veseo i svijetao dom.

Srdačan pozdrav i hvala.

Asja

.........................................................................................................


Poštovana Asja,

Prvenstveno bih pohvalila namještaj kao i odabir boja. Siva i žuta boja u enterijeru privlače našu pažnju i predstavljaju jednu od najefektnijih kombinacija.

Siva je neutralna akromatska boja koja teži poboljšavanju kreativnosti. Predstavlja nenametljivu pozadinu i prikladna je za kombinovanje sa jarkim i dominantnim tonovima. U kombinaciji sa žutom, siva boja je ta koja će istaći kontrast.



Za žutu boju kažu da ima pozitivno značenje. Ova nijansa je izvrsna u dnevnom boravku. Kada u enterijeru žutu boju koristite kao pozadinsku, pravi pečat ostavljate žutim detaljima u vidu jastuka i lampi.

Pastelni tonovi

Uz enterijer žute i sive pristaju bijeli i pastelni tonovi te njihovom kombinacijom postiže se balans i ravnoteža cjelokupnog ambijenta.

Bijela je akromatska vrijednost boja i predstavlja čistoću i nevinost. Kada želite pojednostavniti i osvježiti enterijer iskoristite bijelu za to. Ona osvjetljava i povećava prostor, a najugodnija je oku zbog svoje jednostavnosti i elegancije.



S obzirom da imate sivu sofu i žutu fotelju, te ako biste kombinirali jastuke kao na slici, najbolje bi bilo da za tepih i prekrivače na ugaonoj garnituri koristite neutralne nijanse (bijela boja za tepih, a sive nijanse na prekrivaču). Kombinacija boja i uzoraka na ukrasnim jastucima i neutralni tepih omogućit će vam da dobijete svijetao i veseo ambijent kakav želite.

Vidjeli smo kombinaciju sive, žute i bijele boje, međutim ukoliko biste željeli unijeti još jednu boju u vaš dnevni boravak, predlažem ljubičaste ili tirkizne nijanse. Idealno bi bilo da vam se neka od ovih boja javlja i na slikama na zidu.

Ljubičasta

Ljubičasta boja je idealna u kombinaciji sa sivim i žutim nijansama i preuzima ulogu ukrašavanja. Ona je općenito boja komfora. Ljubičasta boja nastaje miješanjem jako toplih i jako hladnih boja i ima i jedne i druge osobine.

Tirkizna

Dodajte tirkiznu sivoj i unijet ćete dozu mistike u vaš dom. Tirkizna će da osvijetli sobu i odlična je u kombinaciji sa žutim detaljima. Žuta ima energičan, a tirkizna umirujući efekat. Ove dvije boje zajedno stvaraju savršen balans.



Korištenje svijetlih, neutralnih nijansi na većim površinama kao što su zidovi i podovi, omogućava vam da nakon nekog vremena, bez prevelikih ulaganja, enterijer osvježite zamjenom detalja druge boje.

Lijep pozdrav,

Ena Pašić, mr.arh
Stručna saradnica Enterijer.ba

Izvori slika:

http://pinterest.com/pin/73676143876353138/
http://www.eurostylelighting.com/modern-inspiration/b/blog/archive/2012/02/15/hot-color-combo-yellow-amp-gray.aspx
http://pinterest.com/pin/279363983105011667/
http://followpics.com/yellow-and-gray-living-room/
http://www.verticallaunch.com/interior-design-with-creative-color-scheme-for-your-home/living-room-with-gray-yellow-and-purple-color-scheme-interior/
http://inspirationforhome.blogspot.com/2012/11/theme-design-purple-and-gold-color.html
http://fashion-hot-girls.blogspot.com/2010/12/livingroom-8-design-ideas-in-gray_18.html
http://blog.shopdirtylaundry.com/posts/2011/9/4/45-gray-is-great.html