window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-128943623-1');

Umjesto visokih i masivnih pregrada, dobro rješenje za pregrađivanje jesu pojedinačni komadi namještaja. To mogu biti šank, pult ili polica za knjige, savjetuje Biljana Radumilo, stručna saradnica Enterijer.ba magazina.

................................................................................

 

Poštovani,

Imamo dnevni boravak od cca 30 m², koji je urađen u kombinaciji bež i smeđe boje, materijal na trosjedima i fotelji su  bež, sa strane je smeđa eko koža (slika ispod je približno namještaj koji smo kupili). Uz to smo stavili niski stalak  za TV u boji hrasta, a u boji hrasta je i stol koji ide uz trosjede, laminat je tamniji od ovoga na slici.

Dnevni boravak je otvoren prema kuhinji, cca prolaz oko 150 m. Zanima me na koji je način najbolje zatvoriti taj prostor na principu, a da bude funkcionalan.

Također me zanima da li bi se uz već postojeće boje uklopio narandžasti ćilim šagi, a na trosjedu jastuci u istoj narandžastoj boji. Kuhinja je narandžasta i dio kuhinje se vidi iz dnevnog boravka.

Unaprijed hvala!

Pozdrav,
Vildana




Poštovana Vildana,    

prije svega, zahvaljujem Vam se na ukazanom povjerenju i nadam se da će Vam moji savjeti biti od koristi. Odgovorit ću Vam prvo vezano za boje u enterijeru.

Namještaj u neutralnim tonovima sa dodatkom detalja

U Vašem stanu preovladava paleta toplih zemljanih tonova, koji čine Vaš enterijer toplim i udobnim. Najbolja kombinacija u ovom slučaju jeste namještaj u svijetloj, neutralnoj, krem ili bijeloj boji sa obaveznim narandžastim ili zelenim dataljima.

Narandžasta je živahna boja. To je boja izlaska i zalazaka sunca, boja raspoloženja i druženja. Širi pozitivnu vibraciju i uvodi interakciju u prostor, a pored toga otvara apetit za hranom, pa je kao takva dobra za primjenu u kuhinjama, trpezarijama, te prostorima za okupljanje ljudi. Tepih i detalji u ovoj boji odlično će se uklopiti u ostatak Vašeg enterijera.

Na fotografijama je prikazano nekoliko ideja koje Vam mogu pomoći kao inspiracija.





Pregrade od namještaja

Vaše drugo pitanje je bilo kako funkcionalno zatvoriti prostor između kuhinje i dnevnog boravka.  Moj savjet je da izbjegavate visoke i masivne pregrade, a poslužite se pregradama od namještaja, koje će prostor podijeliti i svojom funkcijom zadovoljiti više grupa. Pregrade od namještaja su najčešće niže ili transparentne, tako da se ne doživljavaju kao barijere, već elementi prostora. To može da bude šank, pult ili police za knjige. Za manje stanove mogu da posluže i interesantni paravani i pomične pregrade.


Nadam se da će Vam moji savjeti biti od koristi.


S poštovanjem,

Biljana Radumilo, d.i.a
Stručna saradnica Enterijer.ba



Izvori fotografija:

http://www.svevesti.com/a188448-moderne-i-prakti%C4%8Dne-pregrade-za-sobu
http://www.interijernet.hr/hr-dizajn interijera/funkcionalne-pregrade-od namjestaja_57596
http://www.dekor-gradnja.hr/izbornik.php?id=19
http://freshome.com/2010/09/08/20-ways-to-use-color-psychology-in-your-home/
http://www.gradnja.rs/kako-sloziti-boje-u-enterijeru/



I vi možete dobiti BESPLATAN stručni savjet!

Pošaljite upit na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. koristeći upute objavljeneovdje. Nepotpuni zahtjevi neće biti odgovoreni.

Uzimajući u obzir veliki broj zahtjeva, odgovor ćete dobiti u roku od mjesec dana.

Sve odgovore objavljujemo u rubrici 'Pitajte, odgovaramo'.








Bela Vida Studio

Bela Vida Studio za projektovanje i izvođenje radova nudi efikasan, siguran i ekonomičan pristup uređenju domova i profesionalnih enterijera, uz poštovanje funkcionalnosti u uređenju i želja svakog klijenta.

Bela Vida Studio okuplja tim iskusnih, profesionalnih arhitekata i dizajnera koji posvećenim radom i zaganjem postižu vrhunske rezultate u arhitektonskim ostvarenjima na našem tržištu.