window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-128943623-1');

Želja za ugodnom, toplom, a opet modernom atmosferom detalj je koji naša čitateljka želi postići u domu. Za pitanja o uređenju kuhinje i dnevne sobe, stručna saradnica Enterijer.ba Biljana Radumilo dala je dva rješenja i nekoliko korisnih savjeta.

..................................................................................

Poštovani,

čitajući savjete koje dajete pri uređenju životnog prostora ostala sam oduševljena vašim idejama i načinima preuređenja pa sam odlučila i sama vam poslati jednu takvu molbu kako biste mi pomogli pri uređenju vlastitog dnevnog boravka i kuhinje.

Molbi prilažem tlocrt na kojem sam označila dimenzije prostora koji treba preurediti, a priložene slike namještaja su identične mom namještaju. Slike kuhinje nisam priložila jer je namjeravamo mijenjati pa imate tu slobodu da osmislite kako bi bilo najbolje.

U kuhinji će ostati bijeli frižider širine 55 cm, koji je trenutno u špajzu, bijela peć na loženje širine 90 cm te peć na struju i mašina za pranje veša koji imaju sivu boju i širinu od 60 cm.

Zidne pločice u kuhinji završavaju sa krajem visokog prozora naznačenog na tlocrtu, a i zidne i podne pločice su u bež boji malo prošarane bijelom (imitacija kamena). U dnevnoj sobi je samo prelakiran hrastov parket.

Zidovi su trenutno boje breskve kao i čupavi tepisi, dok je garnitura za sjedenje bordo boje izgledom identična priloženoj na slici na kojoj su prikazane i njene dimenzije i sastoji se od trosjeda, dvosjeda i fotelje. U dnevnoj sobi osim garniture je još samo stakleni stol dužine 130 cm i širine 70 cm te ugaoni stol sa plazmom koju bih voljela smjestiti na zid.

U kući živimo brat i ja, oboje na ulazu u četrdesete godine. Nemamo posebnih zahtjeva oko uređenja, boja i materijala osim što bih ja voljela zadržati bijele zastore.

Nadam se da ćete nam pomoći pri uređenju našeg prostora kako bi bio topao i domaćinski, a opet moderan te se radujem vašem brzom odgovoru.

S poštovanjem,

Skula E.


..................................................................................


Poštovana Enisa,

na osnovu priloženog tlocrta ponudit ću Vam dvije opcione varijante i nekoliko korisnih savjeta koji će Vam pomoći u uređenju dnevne sobe i kuhinje.

Namještaj rasporedite tako da možete nesmetano da se krećete kroz dnevnu sobu. Ako ga postavite paralelno sa zidovima, cijeli prostor će izgledati kao cjelina. Ne zaboravite da lampe, zavjese i tepisi mogu da poboljšaju ambijent ili da ga pokvare ukoliko je izbor bio loš.

 

Osvjetljenje je siguran put do željene atmosfere

Osvjetljenje je jedna od najvažnijih stvari jer doprinosi kompletnoj atmosferi. Najbolje je da koristite slabije sijalice i da ih postavite ka zidu, a idealno bi bilo da imate nekoliko podnih lampi koje ćete rasporediti po uglovima. Posljednji potez uređenja dnevne sobe je cvijeće. Ukoliko nemate prirodno, možete da aranžirate suvo cvijeće ili sobne biljke (plastično cvijeće nikako ne dolazi u obzir).


Varijanta 1

Većina današnjih proizvođača izrađuje kuhinje tako da one postanu centar cjelokupnog doma, u kome će se porodica sa zadovoljstvom okupljati, družiti i uživati u zajedničkim obrocima. Stoga su kuhinja i trpezarija integrisane. Vrlo zanimljivo rješenje može biti višefunkcionalna radna površina kuhinje, koja istovremeno služi i za ručavanje.






Varijanta 2

Drugi slučaj može da bude klasični trpezarijski sto ali također u sklopu kuhinje kako bi Vam mogao poslužiti u nedostatku radne površine.

Predlažem Vam ugaoni sudoper kako biste imali dovoljno prostora za smještaj veš-mašine i frižidera.





Dnevna soba u toplim tonovima

Što se tiče boja, najbolje je da se opredijelite za različite nijanse iste boje, ili da eventualno ubacite detalj u nekoj drugoj boji čime ćete naglasiti onu koja dominira. Kako ste naveli imate garnituru za sjedenje u bordo nijansi i tepihe u boji breskve, stoga bi bilo logično da nastavite taj slijed toplih tonova. Ukoliko želite da oživite prostor to možete učiniti zelenim ili narandžastim detaljima.





Naveli ste da želite LCD TV postaviti na zid pa Vam predlažem i nekoliko zanimljivih rješenja kako to uraditi.





Potrudila sam se da Vas mojim idejama usmjerim i djelimično riješim Vaše nedoumice. Nadam se da će Vam biti od koristi prilikom opremanja stana.

S poštovanjem,

Biljana Radumilo, d.i.a.

Stručna saradnica Enterijer.ba


I vi možete dobiti BESPLATAN stručni savjet!

Pošaljite upit na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. koristeći upute objavljene ovdje. Nepotpuni zahtjevi neće biti odgovoreni.

Uzimajući u obzir veliki broj zahtjeva, odgovor ćete dobiti u roku od mjesec dana.

Sve odgovore objavljujemo u rubrici 'Pitajte, odgovaramo'.






Bela Vida Studio

Bela Vida Studio za projektovanje i izvođenje radova nudi efikasan, siguran i ekonomičan pristup uređenju domova i profesionalnih enterijera, uz poštovanje funkcionalnosti u uređenju i želja svakog klijenta.

Bela Vida Studio okuplja tim iskusnih, profesionalnih arhitekata i dizajnera koji posvećenim radom i zaganjem postižu vrhunske rezultate u arhitektonskim ostvarenjima na našem tržištu.