window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-128943623-1');

Kako dobiti hodnik iz kojeg bi bila normalna komunikacija sa ostalim prostorijama? Upit postavio čitatelj Dražen iz Trebinja, a odgovor dala stručna saradnica Lejla Čehajić.

.........................................................................................................................................

Poštovani,

Zamolio bih vas da mi na osnovu sadašnjeg rasporeda u stanu date idejno rješenje za novi raspored. U pitanju je stara austrougarska zgrada u kojoj se nalazi stan.

Visina plafona je 3,70m. Budući da ima samo jedan ulaz u stan, potrebno mi je neko rješenje kako bih dobio hodnik iz kojeg bi bila normalna komunikacija sa ostalim prostorijama. Na tlortu su označene debljine zidova jer bi možda trebalo uraditi nova vrata u dijelu stana. Prozori su visine 2,40cm, dupli, a balkonska vrata su visine 3,0 m. Trenutni ulaz u kupatilo je sa vanjske strane stana tako da i njega treba uvezati u cjelinu probijanjem zida. Stan je dvostrano orijentisan (na sjever i na jug) sa natkrivenom terasom.

Hvala unaprijed

S poštovanjem,

Dražen, Trebinje

.........................................................................................................................................

Poštovani,

Vaš stan je organizovan tipično za austrougarsku gradnju. Glavne karakteristike takve gradnje su prostori koji su organizovani u nizu, tako da se kroz svaki od njih prolazi do sljedeće sobe. Zatim, tu su i debeli zidovi i visoki stropovi. Ovakva gradnja ima svoje prednosti i nedostatke. Glavna prednost su upravo visoki stropovi, što omogućava da Vaš prostor izgleda veliko, prostrano, svježe.

Orijentacija stana je također optimalna, što omogućava da „servisne prostore" poput toaleta ili ostave organizujete u sjevernom dijelu stana, a prostore za dnevni boravak ostavite na južnoj strani.

Nedostatak vezan za organizacjiu bez centralnog komunikacijskog prostora se lako može popraviti. S obzirom da je neophodno uvidjeti stvarno stanje stana, nakon razmatranja sljedećeg idejnog rješenja, obavezno se konsultujte sa arhitektom za izradu izvedbenog projekta.

Ako sam dobro razumjela, Vaša je želja da jednostavnim izbijanjem i zatvaranjem otvora na postojećim zidovima dobijete bolji komunikacijski prostor između soba.

Jedino rješenje vidim u stvaranju manjeg ulaznog hola iz kojeg će se direktno moći ulaziti u sve tri sobe. Trenutno nemam informaciju koje funkcije imaju sobe, niti koje su Vaše potrebe vezano za broj članova domaćinstva i funkciju soba.

Prijedlog je da vrata između sobe 2 i sobe 3 zatvorite, ukoliko želite da dobijete funkcionalno odvojene prostore. Shodno tome, ulaz u sobu tri bi bio iz centralnog hodnika.

Ulaze u sobu broj 1 i sobu broj 2 je uz minimalne intervencije moguće organizovati iz istog hola kao i u wc, u koji se trenutno ulazi sa vanjske strane. Ostatak hodnika možete iskoristiti kao servisni prostor ili adekvatno namjestiti za odlaganje garderobe ili ostalih stvari neophodnih za ulazni prostor.

Nadam se da će Vam ovih nekoliko riječi pomoći da uredite Vaš životni prostor da odgovara Vašim potrebama.

Sračan pozdrav,

Lejla Ćehajić, mr. arh.
Stručna saradnica Enterijer.ba