window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-128943623-1');

Kako podijeliti sobu od 18 kvadrata na dvije? Pitale su dvije sestre našu stručnu saradnicu Lejlu Čehajić. Evo šta im je predložila.

...............................................................................................................

Bok, nadam se da ćete mi odgovoriti na ovaj upit. Imam jedan problem. U sobi sam sa sestrom i želimo tu sobu podijeliti na dva dijela.

Soba ima 18 kvadrata tako da dvije sobe ne bi bile ni toliko male, no imamo jedan problem. Prozor je smješten u desnom donjem kutu sobe i ne smijemo mijenjati raspored prozora jer živimo u zgradi. Imate li vi kakav prijedlog na koje sve načine bismo mogli podijeliti sobu, neke pregrade ili nešto slično.

Puno vam hvala na odgovoru.

Pozdrav :)

...............................................................................................................

Poštovana,

S obzirom da ne smijete mijenjati fasadu zgrade u kojoj živite, jedina moguća rješenja su sobu podijeliti tako da granica bude vizualna, ali ne nužno i fizička.

Nažalost, i dalje će vam problem biti akustične podjele, ali ćete svakako dobiti vizualno podijeljen prostor.

 

Razmislite o pregradama

Zanimljivo rješenje za postizanje podijeljenosti sobe mogu biti upravo pregrade. One mogu biti samostojeće ili pak fiksirane između vertikalnih nosećih elemenata. Mogu biti i fiksirane za strop.

U nastavku pogledajte nekoliko fotografija kako da ovakve pregrade postavite u prostor.

Može vam se učiniti zanimljivim da pregrade napravite i same i na taj način direktno učestvujete u stvaranju vlastitog kutka. Prema ostalom mobilijaru i stilu sobe lako možete prilagoditi izgled pregrade.

 

Pregrade od stakla

Također, pregrade mogu biti i od stakla, u raznim bojama ili sa raznim motivima, koje možete prilagoditi vlastitom ukusu. Na ovaj način nećete dobiti nikakvu drugu funkciju osim dekorativne.

Prihvatljivije bi bilo pregradama dati neku dodatnu funkciju. Tako možete izraditi i namještaj po mjeri u obliku samostojećih polica koje ćete iskoristiti za odlaganje knjiga. Kako su one pomične, relativno lako možete napraviti drugačiji raspored sobe ili pregradu izmijeniti kada vam dosadi.

 

Višefunkcionalni namještaj

Interesantna opcija može biti i postavljanje višefunkcionalnog komada namještaja, a zanimljiv primjer možete vidjeti na ovim slikama.

Pregrade koje vise sa stropa ili su učvršćene između poda i stropa su također jedno od rješenja. Njihova je prednost što zauzimaju najmanje prostora, međutim nije ih lako pomjerati po prostoru. Zbog toga soba ne može biti funkcionalnija.

Sobu, također, možete podijeliti virtualno upotrebom različitih boja za zidove, te stvaranjem manjih zona koje mogu poprimiti različite funkcije: za sjedenje, rad, odmor ili spavanje.

Uz pravu kombinaciju boja, soba će biti zanimljiva i ugodna za sve funkcije. Nekoliko dizajnerskih komada namještaja možete pronaći na stranici: http://www.trendhunter.com/slideshow/transforming-furniture.

Izvor fotografija:

http://www.resourcedir.com/insight/room-dividers-layout-idea-41755.html
http://www.snappypixels.com/diy-ideas/31-creative-ideas-using-shelving-room-divider/
http://www.modernus.com/products/exit/exit-08-fixed-panel/
http://braxtonandyancey.blogspot.com/2011/02/room-dividers-cuz-breaking-up-is-hard.html

Srdačan pozdrav,

Lejla Ćehajić, d.i.a.
Stručna saradnica Enterijer.ba